2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A lázadó tanárok mellé állnak a diákok is

2016. január 20., szerda 17:26, frissítve: csütörtök 07:59

Egyre többen csatlakoznak a közoktatás reformját követelő miskolci mozgalomhoz, számos diákszervezet is kiáll a tanárok mellett. A szakszervezet sztrájkra is kész, a szaktárca államtitkára továbbra is csak egyeztetést, tárgyalást ígér.

Málló vakolat, beázott tető, gomba és penészszag – mindez az egyik gyulai iskola tornaszobájában. Balesetveszély miatt lezárták, a heti 5 testnevelésórát ott tartják meg, ahol lehet. „Kényszermegoldások vannak természetesen, az egyik körülbelül akkora területen, mint a mostani tornaszobánk, a kollégiumnak az aularésze, ahol a gyerekek tudnak tornázni, illetve a tantermekben és a folyosókon. De nem ez az optimális, ez egy kényszermegoldás jelenleg” – mondta Szabó Éva, az Esély Pedagógiai Központ gyulai Pánczél Imre Tagintézményének vezetője.

Az állami fenntartású intézményben pár millió forintba kerülne a felújítás, de arra még hónapokat kell várni. „Gyulán azt látjuk, hogy immár két éve nem tudják használni a teljesen beázott, málló falú tornatermüket, a kép lesújtó a 21. század Magyarországán, és maga az eset botrányos” – véli Bod Tamás, az Együtt gyulai választókerületi elnöke.

Azonnali közoktatási reformokért demonstrált a békéscsabai tankerület épülete előtt az Együtt helyi szervezete és egy civil egyesület, a miskolci Herman Ottó Gimnáziumból indult mozgalomhoz csatlakozva. Az elnök hangsúlyozta: a pedagógusok nem fizetést kérnek, hanem elsősorban eszközöket a munkához és az adminisztráció csökkentését.

Egyre nagyobb az elégedetlenség a tanárok körében a Pedagógusok Szakszervezete szerint. Ha kell, munkabeszüntetésre is készek:

„– Nem lehetetlen a sztrájkot megszervezni, de nehezebb, egyre nehezebb, mert nagyon megváltoztatták a sztrájktörvényt. Itt azért  komoly tárgyalásoknak kell folyni, hogy mi az elégséges szolgáltatás. Ezen aztán jól el lehet vitatkozni, aztán lehet bírósághoz fordulni. Nagyon nehéz, de nem lehetetlen.
– A bíróságnak van valamiféle határideje?
Hogyne persze, itt ebben gyorsan kell döntenie, ezt a problémát az veszélyezteti, hogy esetleg vad sztrájkok fognak történni” – nyilatkozta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a Hír TV Reggeli járat című műsorában.

Konkrét intézkedést a kormányzat továbbra sem ígér. A szaktárca államtitkára azt mondja, egyeztetnek.  „Az oktatás területén mind a két fél arra törekszik, hogy meglegyen valamiféle megállapodás, ezen a héten is több egyeztetés zajlik a minisztériumunkban, mind a pedagógus karral, mind a Pedagógus Szakszervezettel. Hiszen folyamatosan szükség van erre akár a pedagógusok adminisztrációs terhe kapcsán és más kérdésekben is. Bízunk benne, hogy ez eredményre fog vezetni” – jegyezte meg Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára.

Nemncsak tanárok és tantestületek, egyre több diákszervezet is kiáll a a miskolci kezdeményezése mellett. A budapesti Teleki Blanka Gimnázium diákjai saját követeléseket is megfogalmaztak. A többi közt a kerettantervek átdolgozását kérik. Azt szeretnék, ha csökkennének az óraszámok, illetve ha a jövőben az oktatás részét képeznék az olyan hétköznapi élethez szükséges ismeretek is, mint amilyen például a  hivatalos ügyek intézése.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!