2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:10

A lakóközösség miatt fázhat sok ember

2015. október 12., hétfő 21:45, frissítve: hétfő 22:08

Fűtés nélkül maradhatnak csütörtökig azok a távhőfogyasztók, akiknek a lakóközössége úgy dönt, hogy a hideg idő ellenére nem térnek el a szerződés szerinti időponttól. Október 15-ig ugyanis csak készenléti állapotban vannak az épületek fűtésszabályozói, az egyedi aktiválást írásban kell kérni.

A tavaly ilyenkor mért napközbeni 20 fokos hőmérséklethez képest idén a nappalok és az éjszakák is jóval hidegebbek. „A sokévi átlagnál most jóval hűvösebb, hidegebb az idő, átlagosan egy olyan 7-8 fokkal mindenképpen, ehhez hasonló úgymond október eleji vagy közepi hidegbetörések azért már előfordultak, bár nem ez a megszokott” – mondta Reisz András meteorológus.

Október 15-e és április 15-e között kötelező a távhőszolgáltatónak biztosítania a fűtést a társasházakban és a lakótelepi lakásokban. A őszi időpont előtt egy hónappal, illetve a tavaszi dátum után egy hónappal csak rendelkezésre kell állniuk. Ezekre az időszakokra a lakóközösségek többsége úgy szerződik, hogyha 12 °C és 15 °C között van a napi középhőmérséklet, akkor melegnek kell lenniük a radiátoroknak. De a korán jött hideg idő esetén – mint amilyen a mostani is – van lehetőség a változtatásra.

– Ha mi ettől el akarunk térni, akkor a szövetkezet vezetésének vagy a társasház képviselőjének van joga és lehetősége, hogy megrendelje a fűtést a tulajdonosi jelzés alapján. Egyes szervezeteknél szükséges az, hogy a többség döntsön így, más szervezeteknél, hogyha hát saját belátás szerint a képviselet megrendeli, nem ragaszkodik ahhoz, hogy a többség megszavazza.
– Riporter:  És mi van akkor ha közös megegyezés kellene, de nem tudnak megegyezni, akkor előfordul, hogy valaki fázik?
– Igen. (Czakó Péter, a Berda József Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke)

A fővárosi távhőszolgáltatónál is akadnak problémák. Egy tavalyi közgyűlési határozat értelmében a Főtáv illetékesei nem kötelesek berögzíteni a fogyasztásmérő aktuális állását, így ha a lakószövetkezeti vezetőnek nincs kapacitása ezt megtenni, akkor előfordulhat, hogy valaki a korábbi mérőállás szerint fizet, akkor is, ha éppen kisebb volt a fogyasztása. Gáz viszont van elég. Szeptemberben még arról lehetett hallani, hogy kevés fűtőanyag van a tározókban, az energiahivatal szerint viszont megoldott a magyar háztartások fűtése.

„Bármilyen körülményre, bármilyen körülmények esetén, extra hideg tél esetén is, olyan esetben is, hogyha valami miatt sem keletről, sem nyugatról nem kapnánk földgázt, akkor is biztosított a lakosság téli tüzelőanyag szükséglete” – mondta Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal elnöke.

Az október eleji adatok szerint a tárolókban 3,2 milliárd köbméter földgáz volt, tavaly a lakosság összesen 2,1 milliárd köbmétert fogyasztott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!