2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

A Kúria elé kerül az euró bevezetésének ügye

2017. szeptember 12., kedd 23:27, frissítve: szerda 07:47

Egyelőre nem lesz népszavazás az euró magyarországi bevezetéséről. A Nemzeti Választási Bizottság elutasította a kérdés hitelesítését. A kezdeményező Polgári Világ Pártja elnöke nem adja fel, a Kúriához fordul felülvizsgálatért.

A Polgári Világ Pártjának elnöke adta be azt a két népszavazási kezdeményezést, ami az euróbevezetésről szólna. Hivatalosan azonban a kérdés nem a pénzváltásra vonatkozott, mivel ez alaptörvénybe ütköző, hanem az európai árfolyam-mechanizmus rendszerébe való csatlakozásról kérdezett volna. Az ERM II lényegében az euró előszobája, két évet kötelező eltölteni benne az euró előtt. Ezalatt a forint árfolyama csak egy bizonyos sávban mozoghatna az euróhoz képest.

Az NVB elnöke ezért is érvelt a népszavazás elutasítása mellett azzal, hogy a kérdés nem hitelesíthető, mert nemcsak az Országgyűlésre, hanem a jegybankra is feladatot róna.  „Az ERM-megállapodás árfolyamrendszerébe való belépéshez tehát a kormány és az MNB együttes döntése, majd a csatlakozási szándék kinyilvánítását követően a hatálybalépéshez az MNB és az EKB közötti, a forint- és az euró-középárfolyam meghatározásához való megállapodás szükséges” – fogalmazott Patyi András NVB-elnök.

A bizottság MSZP-s delegáltja szerint azonban az, hogy egy többéves folyamat során több szervnek is van feladata, nem jelenti azt, hogy alapvetően ne az Országgyűlés hatáskörébe tartozna. „Ez egy hosszú folyamat, és ha Magyarország az Európai Unióról való csatlakozásáról tudott népszavazást tartani, akkor furcsa érzésem van, hogy az euróövezethez való csatlakozásról ne lehetne népszavazást tartani, és az EU-hoz való csatlakozás sem úgy volt, hogy egy iratot kellett aláírni, hogy Magyarország belépett, az is egy folyamat volt” – mutatott rá Litresits András.

Az NVB végül 11 szavazattal, egy ellenében leszavazta a népszavazási kezdeményezést, amelyet egyébként több neves közgazdász, mások mellett két volt jegybankár, Surányi György és Bod Péter Ákos is támogatott. A Polgári Világ Párt elnöke a Kúriához fordul felülvizsgálatért. „A rendelkezésre álló határidőn belül felülvizsgálati kérelmet fogunk benyújtani a Kúriához, hogy változtassa meg az NVB döntését, és népszavazhassunk az euró előszobáját illetően” – emelet ki Keresztény Zoltán. Hozzátette: folytatják az euró bevezetéséért indított mozgalmukat. Ehhez újabb támogatókat is megnyernének, hogy így gyakoroljanak nyomást a döntéshozókra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!