2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:30

A közterületi reklámok esetében nincs haladék

2017. szeptember 13., szerda 22:26, frissítve: csütörtök 00:03

Év végéig adna haladékot a kormány az önkormányzatoknak a településképpel kapcsolatos rendeletek és kézikönyvek elkészítésére, de Felcsúton például már elkezdődött a munka. A politikai üzeneteket közvetítő közterületi reklámok szabályozására viszont nincs haladék, az önkormányzatoknak október 1-jéig kell elkészülniük a vonatkozó rendeletekkel.

Egy térképen ismertette a település arculata szempontjából a stratégiai jelentőségű telkeket annak az építészirodának a munkatársa, amelyet a felcsúti önkormányzat kért fel tanácsadásra a település arculati kézikönyvének elkészítéséhez. A településkép védelméről szóló törvény szerint ugyanis az önkormányzatoknak arról is gondoskodniuk kell, hogy hogyan nézzenek ki az épületeik és közterületeik a jövőben.

A kancelláriaminiszter korábban nagyszerűnek nevezte a településekre vonatkozó kézikönyvet, szerinte ez évtizedekig meghatározhatja a városok és falvak arculatát. „A települési önkormányzatok most óriási lehetőséghez jutottak, hogy meghatározzák, hogy egy-egy faluban vagy városban mit lehet, mit nem lehet építeni, és amit nem lehet, azt hogyan lehet megépíteni, mi hova, mi hova nem épülhet” – fogalmazott Lázár János.

Gödöllő polgármestere szerint a műemléknek minősülő épületeknél szükség van a településkép szabályozására. Azzal viszont Gémesi György nem ért egyet, hogy a szabályozásba a kormány belekeveri a pártpolitikát. A polgármester ezzel a közterületi plakátolás szigorítására utalt, amit a településkép védelméről szóló törvénybe foglaltak, egyesek szerit azzal a céllal, hogy száműzzék a politikai üzeneteket a közterületekről.

„Politikai szempontok fogalmazódtak meg a plakáttörvény kapcsán. A településkép nem politikai szempont, az egy közösség érdeke, hogy kulturált és szép legyen. Abban a plakátnak is van helye, a megfelelő formában. Eddig egyébként Gödöllő szempontjából ez nem volt probléma, mi meg tudtuk találni azokat a lehetőségeket, ahol nem zavarta az építészeti örökségünket, a kulturális életet, és nem szennyezte a környezetet” – nyilatkozta Gémesi György.

Az önkormányzatoknak eredetileg szeptember 30-áig kellett volna megalkotniuk a település arculatával kapcsolatos rendeleteiket és a kézikönyveket, viszont december 31-éig meghosszabbítanák a határidőt – az erről szóló jogszabály-módosítást Semjén Zsolt hétfőn nyújtotta be. A reklámokkal – beleértve a politikai tartalmú hirdetéseket – viszont nem várna a miniszterelnök-helyettes. Az ehhez kapcsolódó rendeleteket az önkormányzatoknak így továbbra is október 1-jéig kell elkészíteniük.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!