2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

„A közmunka beváltotta a hozzá fűzött reményeket”

2017. szeptember 21., csütörtök 12:11, frissítve: csütörtök 12:44

A közfoglalkoztatás új rendszere beváltotta a hozzá fűzött reményeket, segített, hogy a bevontak értelmes munkával jövedelemhez jussanak, és mind nagyobb számban térhessenek vissza az elsődleges munkaerőpiacra – mondta a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a tárca közfoglalkoztatási konferenciáján.

Pogácsás Tibor hangsúlyozta: az itt megszerzett bér biztosítja az alapvető életfeltételek megteremtését, de ösztönzi is a résztvevőket minél előbb kilépni az elsődleges munkaerőpiacra.

A rendszer azonban hatalmasra duzzadt. Éppen ezért a kormány leépítene, és szociális szövetkezetekbe terelné a közmunkásokat – derül ki az Abcúg összeállításából. Ám miközben a klasszikus modellben a tagok egyenrangúak, elosztják a profitot, és közösen döntenek, itt a polgármester marad a főnök, és a taggá vált közmunkás munkája, sőt fizetése sem változik. Az önkormányzati tagságú szociális szövetkezeteket ugyanis kivették a munka törvénykönyve alól, és kaptak egy, csak rájuk vonatkozó szabályozást, amely szerint a tagoknak nem kötelező a minimálbér. A polgármesterek már beindultak: egyre több a hír, amely arról szól, hogyan vezetett át közmunkásokat az önkormányzat ilyen szövetkezetbe.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!