2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

A korrupcióra koncentrál a négynapos fesztivál

2017. július 15., szombat 11:28, frissítve: szombat 12:53

A zene, a színház és a képzőművészet mellett idén is nagy hangsúlyt fektetnek a hazai társadalmi problémákra a Bánkitó Fesztiválon. A négynapos esemény idén a korrupcióra koncentrál: a szervezők szerint ez akkora méreteket öltött már Magyarországon, hogy nem lehet szó nélkül elmenni mellett. A többi között szerepjátékok, interaktív programok keretében járják körbe a témát.

Nyár, fiatalok, zene, buli – erről szólnak a hazai fesztiválok. A Bánkitó Fesztiválon kiemelten foglalkoznak társadalmi ügyekkel is. A Transparency International (TI) újságírókkal szervezett kerekasztal-beszélgetést a korrupcióról.

„Az a célunk, hogy az emberek lássák, érezzék, hallják, hogy milyen az, amikor mondjuk a Magyar Nemzeti Bank, mondjuk a Magyar Külkereskedelmi Bank, mondjuk a felcsúti taopénzek, mondjuk a letelepedési államkötvények forgalmazása ügyében sikerrel indítunk hol saját magunk, hol oknyomozó újságírókkal együttműködésben pereket” – mutatott rá Ligeti Miklós, a TI jogi igazgatója.

A korrupciós ügyeket feldolgozó újságírók itt arról beszéltek, hogy nem egyszerű információkhoz jutni ma Magyarországon. „Hogyha rögtön megküldik az adatokat, akkor általában abban vagy nagyon kicsi korrupciós ügyet lehet feltárni, vagy egyáltalán nem lehet. Onnantól kezdve kezd izgalmassá válni a dolog, hogy titkolóznak, mert az azt jelenti, hogy nem akarnak megmondani valamit” – mondta Oroszi Babett, a Hír TV munkatársa.

A Direkt36 oknyomozó újságíró központ alapítója szerint érezhető, hogy egyre jobban félnek az emberek. „Gyakran azt érezzük, hogy nehezebb információhoz jutni, a potenciális források félnek, aggódnak, egyébként is úgy érzik, hogy ha esetleg adnak is információt, nem feltétlenül van következménye, és ez visszatartja őket, ez komoly kihívás ebben a munkában” – mondta Pethő András.

A Magyar Nemzet munkatársa elmondta: az elmúlt években óriásit romlott Magyarország megítélése nemzetközi viszonylatban is. „A World Economic Forum szerint hat helyet rontott Magyarország. Ez nem is rontás, hanem zuhanás, a versenyképességi rangsorban, immár minden kelet-közép-európai ország megelőz bennünket, csak Bulgária és Görögország van mögöttünk” – hangsúlyozta Wiedemann Tamás

A fesztiválon a látogatókat bevonva szerepjátékokkal és interaktív programokkal is foglalkoznak a korrupcióval.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!