2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

A korrupció ötven árnyalata – össztűz Orbánra

,

2016. április 4., hétfő 21:04, frissítve: csütörtök 11:11

Össztűz a miniszterelnökre a parlamentben. A radikális párt képviselői 50 kérdésre vártak volna választ Orbán Viktortól, ő azonban nem vett részt az ülésen. A kancelláriaminiszter és a szocialisták vizsgálatot követelnek a történtek miatt.

A Hír TV kérdései elől még el tudott szaladni a jegybankelnök, a parlamenti ülésteremben azonban már válaszolnia kellett. „Tóth Bertalan, az MSZP képviselője azonnali kérdést kíván feltenni a Magyar Nemzeti Bank elnökéhez, Megállna egy szóra? címmel” – mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke.

A szocialista politikus a 260 milliárddal kistafírozott jegybanki alapítványok költéseinek nyilvánosságra hozatalát sürgette, egyben bírálta azt a gyakorlatot, hogy az MNB a nyereségét műkincsekre és ingatlanokra fordítja. „A Jegybank nyeresége nem az ön páratlan tehetségétől van, hanem a forint tudatos gyengítéséből, ezzel pedig felbecsülhetetlen károkat okoztak a devizahitellel rendelkező családoknak” – fogalmazott Tóth Bertalan MSZP-s országgyűlési képviselő.

Matolcsy György a forint tudatos gyengítését visszautasította, és azt hangoztatta, az Alkotmánybíróság döntésének megfelelően minden közérdekű adatot kiadnak. „Azt javaslom, hogy az Állami Számvevőszék kérje fel az Országgyűlést, hogy a Pallas Athéné Alapítványokat visszamenőleg is, jelenleg is és előre is ellenőrizze. Legyen minden egyes alapítványi döntés fölött, a mai kontrollok mellett még egy kontroll, az Állami Számvevőszék kontrollja” – nyilatkozta az elnök.

A szocialistáknak még lett volna kérdésük a jegybankelnökhöz, amire azonban már nem jutott idő. A Jobbik képviselői ugyanis 50 azonnali kérdést nyújtottak be a kormányfőnek, amivel el is telt az azonnali kérdések órájának időkerete.

A miniszterelnök nem vett részt az ülésen, Lázár Jánost pedig egyik jobbikos képviselő sem fogadta el válaszadónak. A kancelláriaminiszter fel is háborodott. „A Jobbik akciója megakadályozta azt, hogy az MSZP és az LMP képviselői a kormánytól kérdezhessenek. Meggyőződésem szerint ez ellentétes a Házszabállyal, kérem ennek a kivizsgálását” – szögezte le Lázár János.

A szocialistáknak sem tetszett a Jobbik akciója, Bárándy Gergely szerint a Jobbik összejátszott Matolcsy Györggyel, hogy a Jegybankelnöknek ne kelljen több kellemetlen kérdésre válaszolnia. „Sajnos az MSZP-t is nagyon zavarja az a kérdés, és nagyon fáj nekik, hogy a korrupciót felemlegetjük. Tisztán látszik, hogy a korrupció 50 árnyalata nemcsak narancs, hanem vörös színben is pompázik” – jelentette ki Novák Előd, aki hozzátette: nem tervezik, hogy jövő hétre is benyújtanak újabb 50 kérdést. Viszont a soron következő harmadik azonnali kérdések órájában már kötelező minden kérdésre választ adnia a miniszterelnöknek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!