2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

A kormányzati mecenatúra gyakorlata ellen tiltakoztak

2017. január 22., vasárnap 23:30, frissítve: hétfő 00:44

Fiatal írók tiltakoztak a magyar kultúra napján a kormányzati mecenatúra gyakorlata ellen. Az év végi költekezésben 400 millió forint jutott a kegyelt íróakadémiának.

„Vagyunk néhányan, akik nem nézik tétlenül a kortárs magyar irodalomra szánt állami pénzek felelőtlen elköltését” – fogalmaztak a fiatal írók egy csoportjának Budapest-belvárosi tüntetésén, amelyet a magyar kultúra napján szerveztek.

A Parlamenttől nem messze található a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. székhelye. Az állami tulajdonú cég a nagy év végi osztogatásban 400 millió forintot kapott az íróakadémiájára. A többi irodalmi műhelynek összesen jut 150 millió forint támogatás egy évben.

„Azt a pénzt, amelyet a magyar adófizetők fizettek be az államkasszába, nem költhetik el úgy, hogy abból kizárják a szakmai szervezeteket, kizárják a nyilvánosságot, és semmibe veszik az irodalmat. Ezek az összegek az egyenlőség maradék látszatát is felborítják, ellehetetlenítik az egész magyar irodalom munkáját, és csupán egyetlen jól körülírható érdekcsoport számára kedveznek” – hangsúlyozta Pion István költő, a Magyar Nemzet kultúrarovatának vezetőhelyettese.

A Kárpát-medencei Tehetséggondozó Kft. íróakadémiájának neve Előretolt Helyőrség. Ez nemcsak egy Rejtő-regény, hanem egy erdélyi kulturális lap címe is. Az újság alapító főszerkesztője Orbán János Dénes író, költő, akit Szőcs Géza volt kulturális állampolgár pártfogoltjának tartanak. A Budapesten élő író-költő a Magyar Idők című kormánylap kulturális rovatának vezetője. A kft. vezetésében papíron nem vesz részt, projektvezetőként szerepel a cégnél.

A jelenlegi kulturális államtitkár érdemben nem válaszolt arra, hogy ki és milyen szakmai anyag alapján döntött az Előretolt Helyőrség 400 milliójáról. „Itt nagyon komoly szakmai tevékenységet folytató íróakadémia működik, amely ellentétben a többi ilyen korábbi kezdeményezéssel, eddig nem részesült szakmai támogatásban. Most tulajdonképpen az egyenlőtlenség megszüntetése történt meg” – fejtette ki Hoppál Péter.

Orbán János Dénes nem vette fel a telefonját. Az író korábban azt nyilatkozta, hogy profi, így tudta, hogy pénzért a megfelelő ajtón kell kopogtatni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!