2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Szakadó esőben vonták fel a nemzeti lobogót a Kossuth téren

Hír TV

2017. október 23., hétfő 07:20, frissítve: hétfő 13:10

Országszerte és a határokon túl is tartanak megemlékezéseket az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 61. évfordulóján.

Szakadó esőben és szélben kezdődött az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére tartott központi rendezvénysorozat a Kossuth téren. A Himnusz hangjaira katonai tiszteletadás mellett vonták fel a nemzeti lobogót reggel nyolc órakor. A Kossuth Lajos téri eseményen Áder János köztársasági elnök, valamint Kövér László, az Országház elnöke is részt vett. Orbán Viktor kormányfő délután három órakor mond beszédet. A díszünnepséget a Terror Háza Múzeumnál tartják. A nap folyamán több kormánytag külföldön és vidéken vesz részt ünnepségeken.

A II. kerületi önkormányzat délelőtti megemlékezésén Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Gulyás Gergely fideszes frakcióvezető és Láng Zsolt (Fidesz–KDNP), Budapest II. kerületének polgármestere mondott beszédet. A nemzetgazdasági miniszter párhuzamokat lát 1956 és napjaink között. Varga Mihály a Széna téri emlékműnél helyezte el az emlékezés koszorúját, majd a sajtó képviselőinek arról beszélt, hogy bár más időket élünk, mint 1956-ban, észre kell venni a párhuzamokat. Varga úgy látja: ma is kívülről próbálják befolyásolni Magyarországot.

„Az egyik ilyen, hogy most is kívülről akarják megmondani, hogyan és kikkel éljünk együtt. Ezért fontos az, hogy ha keressük az áthallásokat, a párhuzamosságokat, akkor vegyük észre, hogy most is egy olyan egységes fellépésre lenne szüksége az országnak, mint 1956-ban” – emelte ki.

Kovács Zoltán kormányszóvivő a londoni magyar nagykövetség ünnepi rendezvényén vesz részt. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Berlinben, Trócsányi László igazságügyi miniszter Ungváron mond ünnepi beszédet.

Az ellenzéki pártok is tartanak megemlékezéseket

A baloldal budapesti képviselői a Nagy Imre-emlékháznál koszorúztak hétfő délelőtt. A beszédekben ’56 hőseit és a mártír miniszterelnököt méltatták. Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes párhuzamot vont a mai kormány politikája és a sztálini diktatúra között. „Az 1956-os ifjak és hősök nem azért harcoltak, vagy nagyon szomorúak lennének, ha megélték volna azt, amit ma, 2017-ben látni. Nem azért harcoltak, hogy az utódaik ugyanazt visszahozzák, ami ellen küzdöttek. Vészterhes időket élünk ugyanis. Mark Twain egyszer azt írta, »a történelem nem ismétli meg önmagát, de bizony nagyon is rímel«. A mai magyar kormány erősen rímel a történelem egy sötét időszakára, a sztálini diktatúrára” – emelte ki Kunhalmi.

A Párbeszéd és az Együtt közösen emlékezett. Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje az ’56-os forradalom sokszínűségének erejével hozta párhuzamba az Orbán-rendszer leváltását. Hangsúlyozta: ma is arra van szükség, hogy az ellenzéki pártok egységet alkossanak, hogy megújíthassák a jelenlegi egyszínű politikát, és leválthassák az előző hét év kormányát. „1956 arról is szól, hogy bármilyen erősnek érzi magát a hatalom, amikor a sokszínűség egysége, a változást akaró, különböző világnézetű polgárok képesek egy közös ügyért összefogni, akkor a hatalom egy perc alatt összeomolhat. Fontos tanulság ez nekünk, ellenzéki politikusoknak, akik szintén tehertételként éljük meg azt, hogy az Orbán-rendszer ellenzéke ennyire sokszínű. Ne így éljük meg, hanem próbáljunk tanulni ’56-ból, és próbáljuk megemészteni azt, hogy a sokszínűség egységénél nincsen nagyobb erő akkor, amikor egy egyszínű politikai hatalom ellen kell szövetkeznünk” – emelte ki Karácsony Gergely.

Az Együtt választmányi elnöke is azt hangsúlyozta, hogy okos együttműködéssel meg lehet roppantani az Orbán-rezsimet 2018 tavaszán. Szigetvári Viktor pártja nevében elítélte Szanyi Tibor Facebook-bejegyzését – szerinte felháborító, hogy a szocialista politikus az ellenforradalmi kliséket fújja. Az EP-képviselő vasárnap egy meglincselt ÁVH-s katonát ábrázoló fotót tett közzé, és azt írta: ’56 tényleges hőseit kell ünnepelni, nem a gyilkosokat, álljanak bármelyik oldalon is. „Minden forradalomban vannak borzalmas áldozatot hozó hibák, akár a győztesek oldaláról vagy az időleges győztesek oldaláról. De leegyszerűsítően, hergelő módon, a valóság sokszínűségét tagadó módon egy nemzeti ünnepen emlékezni elfogadhatatlan” – fogalmazott Szigetvári Viktor.

A Momentum a Bem-szobrot koszorúzta meg a nemzeti ünnepen. Cseh Katalin beszédében azt mondta: 1956 nem jobboldali és nem baloldali forradalom volt: „a szabadságharcot mindenki magáénak érezte, aki egy jobb országban akart élni”. A párt elnökségi tagja hangsúlyozta: az utóbbi időben az ünnepek átpolitizálódtak. A politikus hozzátette: nem kezelheti a hatalom birkaként a gondolkodó embereket. „Az a nép, amelyet ma birkaként kezelnek, 1956-ban megrengette az országot, és egy kicsit megrengette a világot is, és erre mi büszkén emlékezünk. De nem csak azokra kell emlékeznünk, akik fegyverrel harcoltak, vagy akiknek kint vannak az emléktáblái a falakon, mert nem csak azok a hősök, akik az élvonalban harcoltak, nem kell mindenkinek fegyvert ragadnia. Mindenki hős, aki a hétköznapok nyugalmából egy kicsit is kockáztat azért, hogy egy nagy dologért tegyen, egy jobb rendszerért dolgozzon” – emelte ki Cseh Katalin.

A Momentum este megtartja tüntetését, a Közös Ország Mozgalom viszont lemondta mára meghirdetett ellenzéki demonstrációját – a várható nagy esőzésekre hivatkozva.

Az LMP Debrecenben fáklyás felvonulással emlékezik a forradalomra. A Jobbik az idén is a budapesti Corvin közben tartja megemlékezését. A koszorúzást követően fáklyás felvonulás indul a Magyar Rádió székházához. Az Együtt este Csepelen tartja ünnepi megemlékezését. A Momentum délelőtt a Bem-szobornál tart koszorúzást.

Az Országgyűlés 1991-ben nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé október 23-át, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített.

Piros figyelmeztetés az eső miatt

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez hétfő hajnalban eljuttatott veszélyjelzése szerint Budapesten, Pest és Fejér megyében van érvényben harmadfokú (piros) figyelmeztetés az eső miatt. E területeken 24 óra alatt 50 milliméternél is több eső hullhat. A többi megyére is első- vagy másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat, a fél országban pedig az erős szélre hívta fel a figyelmet.

Változások a közösségi közlekedésben

Az 1956. október 23-i megemlékezések, ünnepi rendezvények miatti számos lezárás és forgalomkorlátozás miatt több közösségi közlekedési járat útvonala is változik a fővárosban – közölte a BKK. A társaság kéri a fővárosban utazókat, hogy mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak a változó közúti és közösségi közlekedéséről a BKK honlapján vagy a BKK Info oldalon/mobilalkalmazással. 

A 4-6-os villamos és a 47-49-es villamos vonalán egy-egy ikonikus helyszínen a korabeli hírekkel rikkancsok is járnak majd.

A hivatalos ünnepi rendezvényekről az oktober23.kormany.hu oldalon lehet tájékozódni.

 
Forrás: BKK
 
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!