2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

A kormánybiztosok némák maradtak, a miniszterek megúszták

2016. október 23., vasárnap 10:43, frissítve: hétfő 20:25

Nem mertek a Célpont kamerája elé állni az elszámoltatási kormánybiztosok. A Fidesz még a 2010-es kampányban ígérte meg, hogy mindenki börtönbe kerül, aki érintett a balliberális kormányok korrupciós ügyeiben. De az eljárásokat sok esetben leállították, több egykori szocialista minisztert pedig felmentett a bíróság a vádak alól.

„Szét lehet-e lopni következmények nélkül ezt az országot?” – kérdezte 2010-ben Lázár János. Hat éve a Fidesz az elszámoltatást tűzte zászlajára. A párt politikusai azt hirdették, hogy mindenki börtönbe kerül, aki érintett a balliberális kormányok korrupciós ügyeiben.

„Először is meg fog történni az elszámoltatás, hogy világos legyen: Magyarországon soha többé felelősségvállalás nélkül egyetlen vezető sem végezheti a dolgát” – jelentette ki Orbán Viktor 2010 májusában.

Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány volt titokminiszterét, összesen négy ügyben vették elő. A többi közt az UD Zrt.-perben Szilvásyt hivatali visszaéléssel gyanúsították. Tavaly januárban jogerősen is felmentették. A kémperben idén mentették fel, igaz, még nem jogerősen. „Az ügyészség ezekben a kérdésekben abszolút kettős mércével mér. Amiben ő azt gondolta, hogy hűtlen kezelés 2010 előtt, az az ügy nagyobb nagyságrendben ma nem éri el az ingerküszöbét” – mondta Szilvásy György.

A Gyurcsány-kormány egykori pénzügyminiszterét a Malév viszontgarancia-szerződése és a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet eladásának ügyében próbálták felelősségre vonni. „Százmilliónál többet költöttek el erre közpénzből olyan emberek, akik nem érdemlik meg, hogy közpénzből legyen fizetésük. Politikusok, büntetőeljárásban részt vevő rendőrök és ügyészek, és ez mind-mind bebizonyosodott, hogy én pontosan a jogszabályok szerint jártam el” – mondta Veres János.

A volt honvédelmi minisztert pedig hűtlen kezeléssel vádolták. Juhász Ferencet is felmentették – ő most kártérítésért perli az államot, akár 100 milliót is követelhet. „Erre az elszámoltatásra meg Budai Gyulára elszámoltatási kormánybiztosként körülbelül annyi szükség volt, mint léggömbárusnak a nyílzárporra. De mondhatnám azt is, hogy mint kígyónak a lábszárvédőre, tehát ez szükségtelen volt” – fogalmazott Helmeczy László, Juhász Ferenc ügyvédje.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal mintegy 50 milliárd forint értékben talált visszaéléseket a 2010 előtt kötött szerződésekben, de az eljárásokat sok esetben végül leállították. Az elszámoltatási kormánybiztosok nem akartak mérleget vonni az eredmények ügyében. „Ő, hú. Hát, most így mondhatom, hogy vidéken vagyok, és egy jó pár napig itt vagyok. meg tudjuk azt tenni esetleg, hogy pénteki napon csörögjön rám esetleg, és akkor beszéljünk, jó? Egyeztessünk időpontot” – bújt ki a Hír TV kérdései elől Papcsák Ferenc volt elszámoltatási kormánybiztos.

Több száz ügyet vizsgált a 2012-ben leköszönt Budai Gyula is, azonban az eredményről ő sem nyilatkozott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!