2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 07:30

A kormány tervével rosszul járna a főváros

,

2016. február 5., péntek 19:33, frissítve: péntek 19:46

Beleszólást kér Tarlós István a hulladékgazdálkodás centralizálásába. A főpolgármester szerint az államosítás és a központosítás nagy vesztesei a budapestiek lehetnek. A fővárosi MSZP egyenesen nápolyi szemétválságtól tart.

Az áprilisi szemétszállítási díjat az új állami rezsicég, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. számlázza majd azokon a településeken, ahol az állam átvette a szolgáltatást az önkormányzattól.

„Ez költséghatékony lesz meggyőződésünk szerint, ezért hagyta jóvá a kormány ennek a szervezeti egységnek a felállítását. Úgy gondoljuk, hogy a hulladékdíjra is előbb-utóbb pontosan rálátunk, és a különbség kiegyenlítésére sor kerülhet. Tehát egységes állami rendszer irányába megy, ami a számlázást, a díjakat illeti; most, a megalakuláskor elsősorban mint egységes megrendelő fog fellépni” – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A főváros lenne az egyik vesztese a centralizációnak a főpolgármester szerint. Budapesten a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. a szolgáltató, az önkormányzati cég nemcsak a szemétszállításért felel, hanem a köztisztaságért is. Az FKF nyereséges, szemben a vidéki hulladékgyűjtő cégek többségével. „A város takarításán egyértelműen több milliárdos veszteség képződik évente, míg a hulladékgazdálkodáson ezt meghaladó profit, így egyensúlyba tudott kerülni a cég. Ha most a törvénymódosítás következtében – ugye a cég az ígéretek szerint itt marad – a díjbeszedés, díjmegállapítás végleg elkerül, akkor gyakorlatilag ez a profit eltűnik, és Budapest ez esetben megint nagyon rosszul járna, mert Budapesttől elkerül a pénz, és a vidéki veszteségeket fogják feltehetően ebből a forrásból eltüntetni” – fogalmazott Tarlós István főpolgármester.

A fővárosi szocialisták sem támogatják a szemétszállítás államosítását. „Ha ebbe az állam belenyúl, pláne ha úgy fogja megtenni, hogy a vidéki veszteségeket a fővárosiaknál képződő nyereség rovására teszi, itt ugyanolyan káosz lesz, mint Nápolyban volt néhány évvel ezelőtt. Ezt senki nem szeretné. Azt hiszem és remélem, hogy nem csak a szavak szintjén érzi a főpolgármester ennek a súlyát” – nyilatkozta Szaniszló Sándor, az MSZP fővárosi képviselője.

Az LMP is ellenzi a centralizációt. „Jól látható, hogy a kormányzat vagy teljesen tudatosan akarja az önkormányzatokat ellehetetleníteni, és itt kiemelten beszélnék a Fővárosi Önkormányzatról, vagy olyan szintű analfabetizmus uralkodik a kormányban, amely teljes mértékben megdöbbentő” fogalmazott Csárdi Antal.

A kormány a lakossági szemétszállításban a szennyező fizet elvet követné. Nem az számítana, hogy hány literes a kuka, hanem az, hogy egy háztartás hány kilogramm szemetet termel.

Tekintse meg Tarlós István sajtótájékoztatóját:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!