2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

A kormány szerint sima ügy előteremteni az önrészt

2015. december 1., kedd 16:00

Az a gazda, aki dolgozik, simán le tudja rakni a földvásárláshoz előírt önrészt az árveréseken – hangoztatta a földművelésügyi államtitkár a parlamentben. Nagy István az államilag támogatott hitelt ajánlgatta a licitálóknak.

A kedvezményes kölcsönnel Mészáros Lőrinc is arathat – írta a Blikk. A bulvárlap számításai szerint a tehetős földművesek jobban járnak, ha nem zsebből fizetnek az árverésen, hanem megforgatják a földvásárlásra szánt pénzt – például állampapírba vagy bankbetétbe fektetik.

Egy százmilliós parcellát Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter rokona vitte el a hétfői árverésen. Bekecs Péter megvett egy ötvenmilliós földet is. Mindkét területet ő bérli. A tiszaszentimrei vállalkozó is az előző ciklus földhaszonbérleti pályázatainak nyertesi közé tartozik.

– Jó napot, Bekecs úr, néhány kérdést feltehetnénk Önnek?
– Köszönöm szépen, nem nyilatkoznék.
– Miért nem? Most elég nagy értékű állami földet vett.
– …

Kemény jelzőkkel minősítette a földprivatizációt az LMP szakpolitikusa napirend előtti felszólalásában a parlamentben. Sallai Róbert Benedek maga is Szolnok megyében gazdálkodik, meg is nézte azt a hétfői árverést, ahol Bekecs Péter bevásárolt.

„Fazekas Sándor miniszter úrnak a rokona, Bekecs Péter Tiszaszentimréről két árverésen egy csettintéssel otthagyott 156 milliót. Így könnyű! Ha ezek az önök kisgazdálkodói, ezek az önök barátai, akiket meg akarnak erősíteni, akkor világos az, hogy kiket akarnak megerősíteni: nyilvánvalóan a Tiszaszentimrei Mezőgazdasági Kft. tulajdonosait. Ha megnézzük, hogy mennyi földet kaptak csak megbízási feladatként az elmúlt években, akkor látjuk, hogy vannak, akik jól fekszenek önöknél” – mondta Sallai R. Benedek.

A gazdáknak nincs más dolguk, mint elmenni a bankba, ahol állami támogatású hitelt vehetnek fel kedvezményes kamatra – így látja Nagy István parlamenti államtitkár.

„1,95 százalékos hitelnél mi olcsóbb, tessék nekem megmondani! Nincs olyan jó gazdasági befektetés, amelyet 1,95 százalékos kamatozással meg lehet tenni. Igen, 10 százalékot, vagy ha nem bérlő, 20 százalékot le kell tenni. De kérdezem én, kedves képviselőtársam, aki dolgozik, aki gazdálkodik, ezt a néhány millió forintot elő tudja-e venni minden további nélkül” – mondta Nagy István parlamenti államtitkár

Fazekas miniszter rokonát egyébként az államtitkár nem tartja nagygazdának. Akinek száz hektárja van, annak alig van a nevén föld – fogalmazott Nagy István.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!