2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:35

A kormány segítség ellenére úszik az adósságban az ORÖ

2017. május 31., szerda 20:13, frissítve: szerda 21:45

Hiába engedett el a kormány 1,3 milliárd forint adósságot az Országos Roma Önkormányzatnál, a szervezetnek még így is közel 1 milliárdos tartozása maradt fenn – tudta meg a Hír TV. Az ORÖ-nél ma tartottak közgyűlést, amelyről teljesen kizárták a nyilvánosságot.

Kiabálás, egymásra mutogatás és a nyilvánosság teljes kizárása jellemezte az Országos Roma Önkormányzat mai közgyűlését.

„Javaslatom lenne a mai ülés lebonyolítására zárt ülésként, mivel személyi kérdéseket érint” – ez volt az a felszólalás, amely kiváltotta a botrányt. Hiába jött el ugyanis a mai ülésre szinte a teljes magyar média és számtalan érdeklődő, Szilárdi László képviselő kérésére a termet mindenkinek el kellett hagynia, aki nem képviselő.

Az önkormányzat volt elnöke szerint példa nélküli, ami történt. „Úgy gondolom, hogy az önkormányzatok történetében még nem fordult elő, hogy egy közgyűlés teljesen zárt legyen, és onnan minden vendéget és a sajtó munkatársait elküldjék, akik részt kívántak volna venni, és hiteles beszámolót készítettek volna arról, hogy tulajdonképpen mi is történik az Országos Roma Önkormányzatban. Ez engem is meglepett” – mondta Hegedüs István.

A cigány önkormányzat már korábban kettészakadt. Vannak, akik Farkas Flóriánt támogatják, a másik csoport a fideszes országgyűlési képviselő ellenzékének tekinthető. Ők azt mondják, Farkas emberei akadályozták meg a nyílt ülést azért, hogy ne derüljön ki, hogy az önkormányzat tavaly hogyan gazdálkodott.

„Nem tudom, hogy mi ebben az olyan eget rengető titok, amit a közvélemény ne tudna. Mindannyian tudjuk, hogy miről szól ez a történet. Valószínű, hogy azt nem szeretnék, hogy az önök vagy mások mikrofonján keresztül megtudja az adófizető állampolgár, hogy mire megy el a pénze” – mondta Makai István, az ORÖ egyik képviselője.

Ám hiába próbálták eltitkolni a számokat, a birtokunkba került az a dokumentum, amely a kérdéses pénzügyi elszámolást tartalmazza. Ebből pedig kiderül: hiába a kormány 1,3 milliárd forintos segítsége, az önkormányzat így is hatalmas adóssággal küzd. Mielőtt megkapták a kabinet segítségét, összesen 2,4 milliárd forinttal tartoztak, és bár a kormánytól kapott pénzen felül is törlesztettek, a kötelezettségeik mértéke még így is 943 millió forint volt 2016. december 31-én. Azt nem tudni, hogy azóta törlesztettek-e ebből.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!