2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

A kormány nem segít, veszélyben a működésük

2017. május 19., péntek 16:47

Bajban vannak a tanodák, normatív állami támogatás híján karitatív szervezetek, alapítványok segítségével tudnak működni. Pénzük egy részét Soros György alapítványától kapják. A szervezetet várhatóan megszünteti a kormány, emiatt a hátrányos helyzetű térségekben dolgozó tanodák működése is veszélybe kerül.

Az országban csaknem 200 tanoda működik, nagy részük csak akkor, ha állami támogatást kap. Idén első körben valamennyi pályázatukat elutasították, második nekifutásra a kért összeg felét kapták meg.

„Nagyon reméljük, hogy sikerül az állam felé egy olyan képviseletet összerakni meg egy olyan támogatói kört szervezni, ami által az állam is meggondolja magát, és sikerül állami normatívát esetleg elérni vagy kicsikarni” – mondta Jovánovics Bernadett tanodamentor.

A tanodák feladata, hogy a hátrányos helyzetű térségekben, az iskolai felzárkóztatásban segítsenek. Önkéntes alapon működnek, településenként 50-60 gyerek jár hozzájuk. Mivel rendszeres támogatást nem kapnak, folyamatosan csak alapítványok, karitatív szervezetek segítségével tudnak dolgozni.

„Egyházi alapítványoktól, elsősorban a németországi Ranovabis katolikus segélyszervezettől, és amikor nagyon nagy a baj, akkor a Soros Alapítvány magyarországi szervezeteihez fordulunk, és ők mindig támogatják a tanodáinkat” – mondta Békési Andrea, a Vigyázz Ránk! Egyesület elnöke.

A tanodákban mintegy ezer mentor dolgozik. Az idén elért állami támogatás összege 18 millió forint, a működésükhöz évente 20-25 millió forint szükséges.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!