2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

A kormány megtámadja a kötelező kvótát

2015. november 30., hétfő 15:38, frissítve: hétfő 15:56

A hónap közepéig megtámadja a kormány a kötelező menekültkvótát az Európai Unió bíróságán – jelentette be napirend előtt a parlamentben a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője. Rogán Antal a visegrádi országok sikerének tartja, hogy a török menekülttáborokból nem kell migránsokat befogadniuk a tagállamoknak.

A törökországi menekülttáborok fenntartását 3 milliárd euróval támogatják az Európai Unió tagállamai a következő két évben, Magyarországra 18 millió euró jut a költségekből – ismertette a vasárnapi brüsszeli csúcstalálkozó döntését a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője a parlamentben. Rogán Antal szerint Lengyelországnak, Csehországnak, Szlovákiának és Magyarországnak köszönhetően az unió vezetése nem telepíthet Törökországból is menekülteket a tagállamokba.

„A nagyhatalmak által előkészített, az Európai Unió és a Törökország között megkötött megállapodás szövegét sikerült úgy alakítani, hogy bekerült egy olyan mondat, amely világosan rögzíti, hogy ennek a megállapodásnak nem része az, hogy Törökországból áthozott migránsokat kötelező erővel szét lehetne osztani az európai uniós országok között, így természetesen Magyarországra sem lehet küldeni őket” – fogalmazott Rogán.

Tagállami megoldásokkal nem lehet megállítani a menekülthullámot, közös uniós megoldások kellenek – hangoztatta az MSZP frakcióvezető-helyettese. „Közös határrendészetre, határvédelemre, közös menekültügyi eljárásra, közös kitoloncolási eljárásra van szükség” – jelentette ki Tóth Bertalan.

A Jobbik viszont nemzeti megoldást sürget. A jobboldali ellenzéki párt szakpolitikusa azt mondta: az elmúlt hónapokban kiderült, hogy az Európai Unió képtelen megvédeni külső határait. Gyöngyösi Márton szerint a kötelező menekültkvóta nemzeti konzultációval nem akadályozható meg, hiszen az aláírásgyűjtés eredménye nem kötelezi a kormányt. „Abban a kérdésben viszont, amely valóban kötőerejű lenne, nem mernek lépni. A Jobbik javasolta azt, hogy módosítsuk közös erővel az alkotmányt, ezt az előterjesztést a fidesz–KDNP-s kormánytöbbség elutasította” – jegyezte meg.

Az LMP frakcióvezetője arról beszélt, hogy az Európai Uniónak tisztáznia kell, hogy Törökország milyen szerepet tölt be az Iszlám Állam utánpótlásában. „Nincs béke addig, amíg például a nagy fegyvercégek – 2014-ben a Lockheed-Martin 24 százalékkal – növelik a profitjukat. Az elmúlt öt évben 14 százalékkal bővült a fegyverexport” – emelte ki Schiffer András.

Rogán Antal egyébként bejelentette, hogy december 14-éig a kormány – végrehajtva a parlament döntését – megtámadja a menekültek kötelező elosztásáról szóló uniós döntést az EU bíróságán.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!