2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

A kormány megígérte, Lázár nem lát lehetőséget rá

2016. szeptember 1., csütörtök 20:40

Bár a kormány már az új tanévre ígérte, a kancelláriaminiszter a 2018-as országgyűlési választások előtt már nem lát lehetőséget a tanulói terhek csökkentésére a közoktatásban. A Tanítanék mozgalom az októberi népszavazás utánra újabb tiltakozó akciókat tervez.

Bizakodva és elismerően beszélt az emberi erőforrások minisztere a tanév első napján az oktatásról. „Értékalapú és versenyképes, ez a két kulcsszó, amit az oktatással, a közneveléssel, a felsőoktatással kapcsolatban megfogalmazunk. Értékalapú és versenyképes tudás, amit át kell adnunk a jövő nemzedékének. Az általános iskolától a középiskolán át az egyetemig. Mert hisszük, hogy ezzel felvértezve meg tudják találni a helyüket a világban, alkalmazkodni tudnak a változó körülményekhez, és nemcsak megtalálják, de meg is állják a helyüket” – hangsúlyozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

A pedagógustüntetések egyik kulcsembere szerint viszont nincs ok ünneplésre. A miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke úgy látja: a tavaszi tüntetések hatására ugyan a kormány több dolgot is megígért, de azokat nem váltotta valóra. A többi közt a tanulói terhek sem csökkentek.

„A követelések és az ígéretek nem feltétlenül fedik egymást, sokszor a kormány ellentétes irányba ment, mint amit szerettünk volna. Az állami fenntartásba vétel az önkormányzatiból – ugye ez történt –, másrészt a szakképzés átszervezése pont ellene megy annak, mint amit a szakmai szervezetek vártak” – mondta Pilz Olivér, a Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke.

A Tanítanék mozgalom képviselője nem tartja kizártnak a demonstrációkat a jövő tanévben sem, de egyelőre kivárnak. „A szeptember hónapot arra szánjuk elsősorban, hogy monitorozzuk a problémákat, amelyek beáramlanak. Láttuk előre, hogy mi várható, és várjuk, hogy a gyakorlatban mit tapasztalnak a kollégák. Utcai akciót inkább a kvótanépszavazás utánra szeretnénk időzíteni, tehát októberre” – mondta Törley Katalin, a Tanítanék mozgalom képviselője.

Bár a kormány a tanév kezdetére ígérte a tanulói terhek csökkentését, a kancelláriaminiszter ezt a következő két év feladatának tekinti. „A következő két év legfontosabb szakmai feladata a NAT olyan átalakítása, amely a gyermeken lévő terhek csökkentését célozza meg úgy, hogy a tudás versenyképessége ne sérüljön. Ez egy nagyon komoly feladat. A ’18-as választások előtt szerintem már nem kerül rá sor” – jelentette ki Lázár János.

A kancelláriaminiszter hozzátette: a következő években nyugalomra van szükség a közoktatásban. Lázár János szerint a szakképző intézmények kerettantervének meghirdetése is azért csúszott nyár végére, mert az elmúlt hónapokban arról társadalmi vitát folytattak az ágazat képviselőivel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!