2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 06:50

A kormány már a saját képviselőitől is fél?

2016. március 4., péntek 20:36, frissítve: péntek 20:45

Jövő héten tárgyalja az Országgyűlés Lázár János indítványát az államháztartási törvény módosításáról. A kancelláriaminiszter tervei szerint a jövőben a kabinet rendeleten keresztül vállalhat fedezetlen kötelezettségvállalásokat. Míg korábban az Országgyűlés dönthetett a költségvetés módosításáról, addig a jövőben ehhez elég lenne egy kormányrendelet. A forrást pedig nem kellene azonnal a feladathoz rendelni, így szakértők szerint a túl sok kötelezettségvállalás miatt könnyen elszállhat a költségvetési hiány. Az ellenzéki pártok szerint Lázár János javaslata alkotmányellenes, mert megkerülné a parlamentet.

Járda Felcsúton, sportcsarnok a Lázár János választókerületébe tartozó Apátfalván. Összesen 150 milliárdot osztott szét a kormány tavaly év végén a 2015-ös maradványokból, ebből 18-at a baráti önkormányzatok kaptak. Az osztogatással ezentúl nem kell megvárni az év végét, ha az Országgyűlés elfogadja a kancelláriaminiszter most benyújtott módosítóját.

„A javaslat arról szó a kormány döntése értelmében, hogy a havonta felhalmozódott maradványokat hogyan használhatja fel a kormány. Tehát nemcsak az éven belüli maradványban, hanem negyedévente, félévente is van a különböző költségvetési fejezetekben, előirányzatokban maradvány, ennek az átcsoportosítására kérünk felhatalmazást” – jelentette be Lázár János.

A javaslat szerint parlamenti döntés nélkül, rendelettel tehet a kormány kötelezettségvállalást, akár egy korábbi terhére is. A pénzt a nemzetgazdasági miniszternek kell előteremtenie. Az ellenzéki pártok szerint a kormánypártoknak ismét a parlament, vagyis a nyilvánosság megkerülése a célja.

„Én úgy tudom, hogy az a típusú jogállás van, hogy a parlamentnek az ellenőrző szerepét a kormány elismerte. Ha nem, akkor erről kell beszélni. Elfogadhatatlan, hogy eddig megpróbáltak úgymond csendesen, titokban megoldani haveroknak, rokonoknak, kiváltságosoknak, előjogokat szerzetteknek vagyonokat. Most már nem is titkolják. Hoznak egy döntést, hogy innentől kezdve minden úgy lesz, ahogy mi akarjuk” – vélekedett Tóbiás József MSZP-elnök.

Az LMP szerint a kormánynak jelentős többsége van az Országgyűlésben, hogy megszavazza a költségvetés módosításait. Az ökopárt szerint ezért ez a javaslat azt bizonyítja, hogy a kormány már a saját képviselőitől is fél. „Sok esetben nem is fogunk róla tudni, hogy a kormány hogyan fog dönteni, ugyanúgy ahogy nem tudunk, amikor a Magyar Nemzeti Bank az alapítványainak adja a pénzt, azután elveszítjük a fonalat. Nem fogunk kapni tájékoztatást arról, hogy milyen feladatra mekkora összeget fordítanak és az a feladat, hogyan milyen eredménnyel fog megvalósulni” – nyilatkozta Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselő.

A Jobbik szerint is változtatni kell a költségvetés elfogadásának menetén, a mostani változtatásokat azonban ők is elfogadhatatlannak tartják. „Ne csak úgy tervezzünk költségvetést, mint eddig, hanem ha a kormánynak van egy például gazdaságpolitikai elképzelése, amit meg szeretne valósítani, akkor több évre előre ezeknek a kihatását költségvetési szinten is modellezni kell, és természetesen gondoskodni kell arról, hogy ez a többéves folyamat végigmehessen. Most, amit jelenleg látunk, egy ötletszerű, kapkodó gazdaságpolitika és költségvetési tervezés” – közölte Volner János, a Jobbik alelnöke.

Az NGM közleményében azt írta: A módosítás nem érinti az Országgyűlés költségvetési jogát, a módosítás pedig csak olyan jogokat ad a nemzetgazdasági miniszternek, amelyet a kormány a hatályos szabályozás alapján már most is megtehet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!