2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

„A kormány központosítása kiüresíti az önkormányzatokat”

2016. április 30., szombat 15:57, frissítve: vasárnap 21:11

Az önkormányzatiság leépítésének újabb lépését látják a településvezetők a kormány azon tervében, hogy az Államkincstárnál kellene vezetniük a számlájukat. Az érdekképviseletek szerint muszáj lesz több helyen bankolniuk, de ezzel sérthetik az önkormányzati törvényt. Ráadásul készpénzhez is nehezebben jutnának az új rendszerben.

Tavaly decembertől hónapokig több ezren kapták meg késve a fizetésüket a közszférában. A pénzeket ekkor már a Magyar Államkincstár folyósította, de a számítástechnikai rendszerük hibásan működött. Most a kormány tervei szerint hamarosan ehhez a szervezethez kerülnének az önkormányzatok számlái is.

„Az államkincstár büszkén tekinthet vissza az elmúlt 20 évre, ugyanis kiépült az az intézmény, ami a közpénzek takarékos elköltésében mutat példát valamennyi más intézmény számára” – fogalmazott Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter az Államkincstár fennállásának 20. évfordulóján jelentette be, hogy azon dolgoznak, hogy az önkormányzatoknak adott állami támogatásokat, normatívákat a kincstári számlára utalják.

„Nekem a költségeim minden hónapban arányosak, a bevételeim pedig hektikusak, akkor ő azt minden hónapban biztosítani fogja rövid hitelként? Az állam nem hitelez, nem bankrendszer. Biztos, hogy nem fogja, innentől kezdve mehetünk megint a kereskedelmi bankokhoz” – mondta Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, aki szerint a gyakorlati problémák mellett a váltás jogszabályellenes is lenne. „Itt a nagy hiátus az a készpénzforgalomnak a hiánya, amiért nekünk menni kell mindenképpen, hiszen közmunkásoknak kell fizetnünk, és jó pár helyen készpénzzel kell fizetnünk. Ez nem tudom, hogyan lesz. Ez az önkormányzati törvényt olyan módon sérti, hogy akkor nem egy számlánk lesz, hanem több. Mert a kincstárnál lesz egy, de ettől még az egyéb banki szolgáltatásokat, amiket igénybe akarunk venni, azt igénybe is szeretnénk venni. A kincstár nem fog minket hitelezni például rövid hitellel, vagy beruházási hiteleket nem fog tudni adni” – tette hozzá Schimdt Jenő.

Budaörs polgármestere szerint a kormány folyamatos központosítási törekvései kiüresítik az önkormányzatiságot. „Szép lassan az történik, hogy az összes pénzügyi tranzakció kifizetése, az összes kommunikáció, az összes tevékenység az önkormányzatoknak egy központi rendszeren keresztül történik, amire hivatkozott, az ASP-rendszer, majd pénzügyi rendszer. Ez mind abba az irányba mutat, hogy szép lassan azok a hatáskörök, amelyek az önkormányzatok önkéntes, önálló döntéseitől függenek, azok átkerülnek egyfajta központi szervezethez” – fejtette ki Wittinghoff Tamás.

A legtöbb magyarországi bank külön termékként kínálja a településeknek az önkormányzati számlavezetést, ezek megszűnhetnek a változtatással.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!