2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Amerika magyar grófja

Következik:

Európai Híradó 04:00

A kormány hajlott a módosításokra, az ellenzék örül

2016. május 4., szerda 20:17

Az ellenzék egy része is megszavazhatja a Belügyminisztérium terrorizmus elleni jogszabálycsomagját miután a kormánypártok hajlandóak voltak a módosításokra. A mostanra ötpárti egyeztetéssel átírt javaslat az Országgyűlés nemzetbiztonsági és honvédelmi bizottságaiban is megkapta a támogatást.

Kormánypárti és ellenzéki támogatással zárta le a nemzetbiztonsági és a honvédelmi bizottság a Belügyminisztérium terrorellenes javaslatcsomagjának tárgyalását.

Az ülés után nyilatkozó ellenzéki képviselők örömmel fogadták, hogy még utólag is több javaslatukat befogadta a kormány. A jobbikos Mirkóczki Ádám közölte: ő már megtette javaslatát arra, hogy frakciójuk támogassa a törvénycsomag elfogadását.

„Nem tudok olyan frakcióról, aki érdemi módosító indítványt benyújtott volna és azt valamilyen formában ne támogatta volna a Belügyminisztérium. Úgyhogy ilyen értelemben egy nagyon széles konszenzuson alapuló javaslatcsomag, amely valóban hatékonyan fogja szolgálni jogi értelemben a terrorizmus elleni küzdelmet” – közölte Mirkóczki Ádám, a nemzetbiztonsági bizottság tagja.

Az LMP is pozitívan áll a javaslathoz. Szél Bernadett szerint a jogsértő intézkedések kikerültek az előterjesztésből, de megjegyezte: a frakció még nem döntött arról, hogy milyen gombot nyomnak majd a parlamentben a zárószavazáskor.

„Fontos azt látni, hogy valóban érdemi tárgyalások voltak, és ennek az eredménye maga a csomag, de azt is látni kell, hogy a történetnek még nem vagyunk a végén, az LMP ki fogja alakítani a szavazási magatartását a mostani ülés fényében magáról a teljes csomagról” – jelentette ki Szél Bernadett, a nemzetbiztonsági bizottság tagja.

A bizottság szocialista elnöke azt mondta: hosszú egyeztetések után, de ésszerű kompromisszumokkal zárták le a BM terrorellenes javaslatcsomagjának tárgyalását.

„Bekerültek azok a garanciák, amelyek azt mutatják, hogy a magyar emberek és az európai emberek biztonságát szolgálja ez a javaslatcsomag, és ez most már nem pártpolitikai és kormányzati törekvéseket, hanem valóban szakmai és biztonsági célokat szolgál” – szögezte le Molnár Zsolt.

„Ötpárti egyeztetéssel leraktuk azokat az alapokat, amivel hatékonyabban lehet működtetni a biztonsági szerveket” – a honvédelmi bizottságban a BM rendészeti államtitkára hiába győzködte a Gyurcsány-párti Vadai Ágnest, az ellenzéki politikus közölte: nem fogják támogatni a javaslatot.

„Nem azért, mert bennünket nem hívtak meg az ötpárti egyeztetésre, az általános vitában is elmondtam, ha hívtak volna, sem mentünk volna el, mert titokban végzett egyeztetett olyan kérdéskörrel kapcsolatosan, amely a magyar állampolgárok alapvető jogait érinti” – mondta Vadai Ágnes országgyűlési képviselő.

A javaslat egyik lényegi eleme, hogy az eddigi Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ a továbbiakban nemzetbiztonsági szolgálatként Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ néven működik majd tovább, és minden olyan információhoz hozzáfér majd, ami a társszervekhez befut.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!