2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

A kormány ellehetetleníti a méltó megemlékezést?

2016. augusztus 26., péntek 15:58

Teljes a fejetlenség a Zrínyi Emlékév szervezésében – állítja az egyik szigetvári civil szervezet. A programok szervezési munkáit az utolsó pillanatra hagyták, amivel szerintük a kormány ellehetetleníti a méltó megemlékezést. Elvileg csaknem félmilliárd forint jut a rendezvényekre, amiről azonban a szigetváriak semmit sem tudnak.

Kevesebb mint két hét van hátra a Szigetvári Zrínyi Napokig. 450 éve 1566. szeptember 7-én Zrínyi Miklós megmaradt katonáival ezen a napon halt hősi halált. A kerek évforduló miatt idén nem a helyiek, hanem egy direkt erre a célra létrehozott országos emlékbizottság szervezi a kulturális programokat. A város lakói azt sérelmezik, hogy teljesen kihagyták őket az előkészületekből.

„Ebben a városban élnek olyan emberek, akik nagyon szépen, nagyon jól, méltó módon le tudták bonyolítani a rendezvényeket. Most gyakorlatilag azt érezzük, hogy elvették tőlünk a várost. Kölcsönvették és vendégek leszünk ebben a városban, csak mi nem busszal meg vonattal jövünk, hanem gyalog” – mondta egy helyi lakos.

Az önkormányzat több mint egy éve javasolt egy programot, de erről a mai napig senki nem tárgyalt velük.

„Mi már akkor letettünk egy programjavaslatot, egy programtervet az asztalra. Azóta is vártuk, hogy egyfajta egyeztetés kezdődik ebben a témában. Azt hiszem, hogy egy esztendő elég lett volna erre, de hát hogyha az ember nem ül le tárgyalni a másik emberrel, akkor sajnos egy esztendő sem elég” – mondta Varga Zoltán, a Szigetvári Emberekért Egyesület elnöke.

Az emlékév programjaira 475 millió forintot adott a kormány. Arról, hogy mire költik a pénzt, a szigetváriak semmit nem tudnak.

„A kormány amatőr emberekre bízta ezt az egész szervezést. Ez látszik szerintem a programokon is, meg látszik az egész szervezetlenségen is, ami két héttel, vagy másfél héttel a programok kezdete előtt most így kirajzolódik” – nyilatkozta Berkecz Balázs, az Együtt elnökségi tagja.

Korábban, amikor a szigetváriak maguk rendezték a Zrínyi Napokat, mintegy 10 millió forintot költöttek a programokra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!