2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 06:50

A kormány egydiplomás CEU-t akar

,

2017. április 27., csütörtök 16:53, frissítve: péntek 07:26

A Közép-európai Egyetem a kormány tervei szerint a jövőben csak egy diplomát adhat ki – ezt a kancelláriaminiszter közölte szokásos budapesti kormányinfóján, nem sokkal azután, hogy Brüsszelben Soros Györggyel tárgyalt az Európai Bizottság elnöke.

Egyelőre fittyet hány az uniós kötelezettségszegési eljárásra a kormány, a kancelláriaminiszter szerint kitartanak amellett, hogy a CEU a jövőben csak egy diplomát adhat ki. Ez viszont az egyetem szerint nemcsak az amerikai képzés, de a Közép-európai Egyetem végét is jelentené.

Brüsszelben, az Európai Bizottság központjában fogadta Jean-Claude Juncker Soros Györgyöt. Az uniós testület elnöke és az amerikai milliárdos több mint 20 éve ismerik egymást, de Soros látogatása nem befolyásolhatja a Bizottság döntéseit – hangoztatta a EB szóvivője.

„Alapvetően az Európai Bizottság jár el a közösségi jog alkalmazásának területén, miközben kötelezően konzultál másokkal. De végeredményben csak a Bizottság mint független intézmény kezdeményezi az eljárást, majd – ahogy tegnap is tettük – egy konstruktív dialógusban bevonja az illetékes tagállamot, miközben kölcsönösen megismerik és mérlegelik az érveket” – mondta Margaritisz Szkinasz.

A magyar felsőoktatási törvény módosításáról egyeztetett Soros György Brüsszelben, egy nappal azután, hogy kiderült, kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen. A magyar biztos közvetítőként vállalna részt a helyzet rendezésében.

„Azt régóta tudom, hogy a Közép-európai Egyetem vezetése készen áll a tárgyalásokra, és én abban bízom, hogy sikerül megnyugtatóan rendezni ezt a kérdést” – mondta Navracsics Tibor.

Az emberi erőforrások minisztere kitart amellett, hogy a lex CEU nem sérti a tanszabadságot. „Nem látok semmi olyan jelet, ami a tanszabadságot korlátozná Magyarországon. A tegnapi vitán még az Európai Bizottság sem merte mondani, az egyébként egyoldalú kritikájában ilyesmi nem szerepel, a politikai kommunikáció szintjén mondanak ilyen dolgokat, ennek Magyarországon semmi alapja nincs” – mondta Balog Zoltán.

A Közép-európai Egyetem azonban nem működhet változatlan formában, teszi hozzá a kancelláriaminiszter. „A terveink és szándékaink szerint a Közép-európai Egyetem a jövőben egy és nem két diplomát tud majd kiadni. Ez, úgy gondolom, hogy érdemben nem fogja befolyásolni a sorsát” – mondta Lázár János.

Ha amerikait nem, csak magyar diplomát adhatnak ki, az a CEU megszűnését jelentené – mondta az intézmény rektorhelyettese. A CEU-t ugyanis Magyarországra kihelyezett amerikai egyetemként akkreditálták. „Az egyetem nagy része amerikai programokon, amerikai oktatási rendszeren alapul. Tehát ennek a megszüntetése azonnal és rögtön együtt járna a Közép-európai Egyetem megszűnésével” – szögezte le Fodor Éva.

A CEU kettős diplomája ráadásul hatalmas előny – mégpedig az itt tanuló diákoknak, teszi hozzá a Corvinus volt rektora, aki arra is emlékeztet, hogy saját egykori egyetemének is több kettős diplomát adó képzése van. „Nagyon nagy munka az, hogy ezt megszerezzék, de aki ezt megszerzi, az a nemzetközi tanácsadócégeknél vagy bárhol el tud helyezkedni, óriási előnye van” – mondta Mészáros Tamás.

A CEU rektora közben ismét levelet írt az egyetem hallgatóinak. Azt ígérte, mindent megtesznek azért, hogy Budapesten maradhassanak, és a jelenlegi formában működjenek tovább.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!