2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Török figyelmeztetés Amerikának és az oroszoknak

,

2015. október 13., kedd 21:05, frissítve: kedd 21:34

Az amerikai és az orosz kormányt is figyelmeztette Törökország, hogy nem tűri a kurd milíciák megerősödését az ország határán. Ankara szerint Washington és Moszkva is együttműködik a kurdokkal Szíriában az Iszlám Állam elleni harcban. Közben Törökországban egyre többen tüntetnek a kormány ellen, mert szerintük nem tett meg mindent a hétvégi, csaknem száz halálos áldozatot követelő merénylet megakadályozásáért. A török kormány továbbra is az Iszlám Államot tartja felelősnek a hétvégi ankarai merényletért.

Kurd tüntetők csaptak össze a török rendőrséggel délkelet Törökországban. A rendőrök vízágyúval és könnygázzal próbálják meg visszaszorítani a tiltakozókat. A dühödt tömeg betondarabokkal dobálja az egyenruhásokat. A kurdokból álló tömeg a kormányt okolja múlt heti a merényletekért.

Két nappal Törökország történetének legtöbb halálos áldozatával járó merénylete után tüntettek a fővárosban. A közvélemény szerint a halálos áldozatok száma még tovább növekszik majd.

A sérültek hozzátartozói is a kormányt okolják, azt mondják, hogy az állam nem tett meg mindent a biztonságért. Az utcákon tüntetők ezek mellett azt is követelik, hogy a kormány fejezze be a kurd szeparatisták elleni erőszakos akcióit.

Közben a török kormány bejelentette, hogy elfogott néhány embert, akinek köze lehet az ankarai merénylethez. Az ankarai kormányzat továbbra is tartja magát ahhoz, hogy az Iszlám Állam a felelős az akcióért.

„Két öngyilkos merénylő vett részt a támadásban. Az már kiderült, hogy összeszerelt TNT robbanóanyagot használtak, fejenként öt kiló robbanóanyag volt náluk” – mondta Numan Kurtulmus miniszterelnök-helyettes.

A miniszterelnök-helyettes szerint az elkövetés módja és a robbanóanyag típusa is hasonlít a júliusi suruci merényletre, ahol 30 ember vesztette életét. Azt az akciót magára vállalta az Iszlám Állam.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!