2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

Lázár: A közoktatásban is elbocsátások várhatók

2016. március 10., csütörtök 15:19, frissítve: szerda 10:28

A nyilvánosság ereje és az ország pénzügyi biztonsága közül kell választania az Alkotmánybíróságnak az államfői vétó után – a kancelláriaminiszter szerint. Lázár János Áder János lépését nem kommentálta, ahogy a jegybanktörvény módosítását sem. A tárcavezető beszélt arról is szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján, hogy az államigazgatás után a közoktatásban is elbocsátások várhatók.

„A magyar kormány úgy értékeli, hogy Törökország komoly javaslatot tett az EU-t sújtó bevándorlási krízis megoldása érdekében. Ez a megoldási javaslat számos kérdést fölvet” – fogalmazott csütörtöki sajtótájékoztatóján Lázár János.

Orbán Viktor és Robert Fico szlovák miniszterelnök vezetésével kérték a visegrádi országok a hétfői uniós csúcson, hogy napolják el az elvi megállapodást Törökországgal. Lázár János szerint méltatlan, hogy többen megkérdőjelezték, vétózott-e a magyar miniszterelnök vagy sem. A Miniszterelnökség vezetője megismételte: a kormány mérlegeli a menekülttáborok bezárását a déli határ mentén.

– Amennyiben a Belügyminisztérium úgy látja, hogy a nagyfai befogadóállomásra nincs szükség, akkor mandátuma van a Belügyminisztériumnak, hogy bezárja.
– Ez mikor dőlhet el?
– Megkapta a kormánytól a felhatalmazást. Amikor a biztonsági helyzet ezt lehetővé teszi – válaszolta újságírói kérdésre a kancelláriaminiszter.

A miniszter közölte, hogy Palkovics László oktatási államtitkár áprilisban számol be a köznevelési kerekasztal munkájáról és tesz javaslatokat a kormánynak. Lázár János változatlanul úgy látja, hogy azokban az iskolákban vannak nagy gondok, amelyeket az állam tart fenn, de az önkormányzat működtet.

„Szeretnénk azt kezdeményezni – ez jó néhány politikai egyeztetést igényel –, hogy egyértelmű és világos felelősségi viszonyok legyenek, láthatóan nem volt helyes az, hogy az önkormányzatok megtartották a működtetést, mert részben nem tudják, részben nem akarják biztosítani a működéshez szükséges feltételeket, amely jogos elégedetlenséget szül. Szó volt a tanfelügyelet és a pedagógusmunka önértékelési rendszeréről is. Ezt a tárca úgy hívja, hogy egy oktatási bürokráciacsökkentés következik. Azt remélem, hogy a pedagógustársadalom megelégedésére” – tette hozzá.

Vagy így, vagy úgy

Lázár Jánost kérdezték a posta- és a jegybanktörvény módosításáról is, Áder János köztársasági elnök mindkét jogszabályt Alkotmánybíróságra küldi.

„A nemzeti bankra vonatkozó szabályozásnál, megítélésem szerint, súlyosabb érvek olvashatóak ki a köztársasági elnök úr indokolásából vagy tájékoztatásából. De nem az én dolgom az, hogy ezt kommentáljam, és ő nyilván elmondott mindent, amit a nyilvánosságnak szán. Most az Alkotmánybíróságon a sor, hogy ezt a vitát lefolytassa. Szerintem ez jó, egy kérdést el fog rendezni hosszú évtizedekre. Vagy így, vagy úgy” – vélekedett a tárcavezető.

Szó volt arról is, hogy március 15-én a Magyar Nemzeti Múzeumnál az állami ünnepség idején ellenzéki tüntetés is lesz. Lázár János erről azt mondta: a rendészeti szerveknek kötelességük, hogy mindenkinek biztosítsák a megemlékezés, illetve a véleményszabadság lehetőségét.

Tekintse meg a kancelláriaminiszter teljes sajtótájékoztatóját:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!