2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

A kórházi fertőzések ellen indít kampányt a TASZ

2017. február 21., kedd 21:20, frissítve: kedd 22:41

A Társaság a Szabadságjogokért azt szeretné elérni, hogy a hozzájuk forduló érintettek eseteit soron kívül vizsgálja majd ki az ÁNTSZ. A kórházi fertőzések visszaszorítására több mint 10 éve nem készült stratégia.

„Azt mondják szakemberek, hogy a szövetek olyan nagy károsodást szenvedtek a fertőzés során, a sebfertőzésnél, hogy nincs mit összevarrni” – eredetileg epekő miatt került kórházba a férfi, de a rutinműtét után a sebei elfertőződtek. A végleges gyógyulás reményében további beavatkozásokra volt szüksége, de így is maradandó károsodást szenvedett. A hasfalát most egy háló tartja össze.

„Az életem utolsó munkás évtizedét még szerettem volna tevékenyen leélni, még voltak terveim, ezeket feladtam. Hála Istennek, nekem telik arra, hogy munka nélkül tudjak élni, lelkileg szerintem még ma sem hevertem ki” – fogalmazott a férfi.

A betegek kártérítési igénye jogos, de sokszor érvényesíthetetlen, mondja a Társaság a Szabadságjogokért munkatársa. A jogvédő szervezet ezért igyekszik minél több érintett történetét összegyűjteni. A betegjogi program vezetője azt mondja, a panaszokkal közvetlenül az egészségügyi hatósághoz fordulnak.

„Az ÁNTSZ-t nem tudjuk kötelezni arra, hogy lefolytassák ezeket az ellenőrzéseket, de abban reménykedünk, hogy az eseteknek a magas száma azért valamiféle nyomást helyez rájuk, és nem fogják tudni visszautasítani, hogy ezeket az ellenőrzéseket lefolytassák. De mivel ennél jobb jogi eszköz nem áll rendelkezésünkre, ezért nem tudunk mást tenni, mint az ÁNTSZ figyelmét ebben a formában felhívni és kérni, hogy folytasson le célzottan sok ellenőrzést, hogy tisztábban láthassunk, hogy tényleg rendszerszintű probléma-e ez, mint ahogyan sokan állítják” – fogalmazott Asbóth Márton betegjogi és önrendelkezési programvezető.

A kórházi fertőzések száma régóta vita tárgya. A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke úgy látja, a források ésszerűtlen elosztása az ágazat legnagyobb problémája. A szervezet jó ideje azért az olcsó és egyszerű megoldásárt kampányol, hogy legkésőbb az idei Semmelweis-napra minden kórházban legyen elég fertőtlenítőszer és gumikesztyű.

„Ez valójában csak és kizárólag pénz kérdése. A ReSzaSz hajlandó egy pozitív kampányt folytatni emellett, ha látjuk majd a hajlandóságot a kormányban, hogy ez a kampány elindul. Még nem láttuk. Mondjuk, július 1-ig is van még néhány hónap. Azt nem tudjuk, hogy azoknak a betegeknek, akik most fekszenek a kórházba, van-e pár hónapjuk arra, hogy az ilyen egyszerű óvintézkedéseket megtegyük, hogy legyen az ágy végén kézfertőtlenítő gél” – nyilatkozta Dénes Tamás elnök.

Az ÁNTSZ legutóbbi adatai szerint 2014-ről 2015-re 5 százalékkal csökkent a kórházi fertőzések száma.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!