2024. 04. 17. Szerda Rudolf napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

A kommunista állambiztonság ügynöke volt Szita Károly

Hír TV

2018. március 17., szombat 19:19, frissítve: vasárnap 07:50

Lelkes ügynöke volt a kommunista állambiztonságnak a fideszes Szita Károly – írja a Magyar Nemzet, amely eddig nem publikált, hosszú időn át szigorúan titkos dokumentumként kezelt anyagok birtokába jutott, és közre is adta. A kaposvári fideszes polgármester már nem tagadja ügynökmúltját, pártja pedig egyszerű kampányfogásnak tekinti az ügyet. Az ellenzék viszont Szita Károly azonnali távozását követeli a közéletből.

„Az álláspontom változatlan: nem voltam ügynök, és a szükséges jogi lépéseket megtettem”

– hangoztatta 2005-ben Kaposvár fideszes polgármestere, amikor az Index elsőként arról írt, hogy Krakus Péter néven jelentett az állambiztonsági szolgálatoknak. Szita Károly végül nem indított érdemi jogi eljárást.

Lelkes ügynöke volt a kommunista állambiztonságnak a fideszes Szita Károly – ez már a Magyar Nemzet birtokába jutó, 2008-ig titkos iratokból derül ki a napokban. Beszervezése után arról beszélt kapcsolattartójának, hogy megtiszteltetésnek érzi a munkát, amelyet a legjobb tudása szerint végez majd.

Szita húga esküvőjén sem lazított, mivel a feladata a Nyugatról beutazó állampolgárok figyelése, kapcsolatainak feltérképezése volt, ezért még saját, az NSZK-ból érkező rokonairól is jelentett. Kollégájáról is megírta, hogy amerikai prospektusokból dolgozik, ráadásul Olaszországban volt tanulmányúton.

Egyes jelentéseit – például az 1985-ben az NSZK-ból érkező unokanővéréről írtat – is operatív értékűnek találták. A fideszes politikust 1980 nyarán szervezték be, és egészen 1989 májusáig állományban volt titkos megbízottként a III/II-es ügyosztálynál. Rá egy évre már fideszes alpolgármesterként irányíthatta Kaposvár ügyeit.

Az újabb hiteles dokumentumok nyilvánosságra hozatala után Szita Károly már nem tagad. Közösségi oldalán annyit írt, hogy tiszta a lelkiismerete, és nem fél Simicska Lajostól.

„Nincs okom rá, hogy ne bízzak Szita Károlyban, egészen addig, amíg, még egyszer mondom, amíg valami megfellebbezhetetlen adat nincs. Nem vagyok a kérdésnek a szakértője, de biztosan vannak olyan adatok, amelyek kétséget kizárók

– Orbán Viktor ezt még 2005-ben mondta, a Fidesz azonban most, a hiteles dokumentumok nyilvánosságra kerülése után is bízik a kaposvári polgármesterben: „Nézze, kampány van, és ez az ügy ezerszer lerágott csont. Egy sértődött ember, Simicska Lajos reménytelen próbálkozása, hogy a kampányban lejárassa Szita Károlyt. Ez a véleményünk” – nyilatkozta Zsigó Róbert, a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselője.

„Annak az embernek, akit tizenkét évvel ezelőtt megrágalmaztak ezzel, és nem indított pert vagy becsületsértést senki ellen, valószínűleg tényleg besúgómúltja van. Viszont ha valaki besúgó volt és most polgármester, annak nincsen más hátra, mint hogy le kell mondjon, mivel hazudott tizenkét éven keresztül a kaposvári választópolgároknak” – mondta a kaposvári választókerületben induló jobbikos országgyűlésiképviselő-jelölt, Miháldinecz Gábor.

DK-s riválisa szerint nem csak Szita Károlynak kellene távoznia a közéletből. „Szükség lenne arra, hogy az ügynökökkel kapcsolatos listák nyilvánosságra kerüljenek, amit már több párt régóta kér, mert jelen pillanatban is sok olyan korábban ügynöki tevékenységet folytató ember van a politikában, aki bizony nem oda való” – reagált László Imre képviselőjelölt.

Az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje azt ígéri: kormányra kerülve tesznek is ezért. „A következő kormánynak, amelyet én fogok vezetni, az egyik első lépése lesz, hogy rendet tesz az állambiztonsági iratok nyilvánossága terén. Az ügynöklistákat nyilvánosságra kell hozni, és le kell zárni a vitákat” – emelte ki Karácsony Gergely.

Mi maradt a régi Fideszből?

Az LMP nem vár a választásig – a Szita-iratok nyilvánosságra kerülése után már a jövő héten – 16. alkalommal is – benyújtja törvényjavaslatát a parlamentnek. „Szerdán lesz egy rendkívüli parlamenti ülés. A Fidesz választhat, bejön-e a munkahelyére, és elvégzi a munkát, tehát engedi-e, hogy napirendre kerüljön a kérdés, az ügynökakták nyilvánossága, vagy pedig távol marad a munkahelyétől, és azzal elismeri, hogy mára gyakorlatilag semmi nem maradt a régi Fideszből, amely valaha az ügynökakták nyilvánosságát hirdette” – közölte Szél Bernadett miniszterelnök-jelölt.

Szita Károlyt hiába próbáltuk elérni, telefonját nem veszi fel. Az egykor III/II-es ügynökként tevékenykedő fideszes városvezető egyébként januárban a kommunizmus áldozatainak emlékére tartott kaposvári megemlékezésen koszorúzott.

Szájer nem ismeri az ügyet

Szájer József nem ismeri Szita Károly ügynöktörténetét. A Fidesz EP-képviselője a kormánypártok bevándorlásellenes politikáját látja az ügy kiszivárogtatása mögött.

– Én nem ismerem ezt a történetet, és hallomásból tudom, hogy Szita Károlyt támadás érte. Ezek a támadások a fideszes politikusokat rendre azért érik, mert a bevándorlás ellenében lépnek fel. Köszönöm szépen.
– De nem lehet, hogy azért, mert tényleg ügynök volt? A kettő hogy függ össze?
– Nem ismerem az ügyet.
– És az, hogy Szita Károly nem tett emiatt feljelentést, az nem azt jelenti…?
– Nem ismerem az ügyet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!