2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

A kisvasút elé fekve tiltakoztak Felcsúton

2016. május 1., vasárnap 17:24, frissítve: hétfő 15:19

Botrányosan indult el a felcsúti kisvasút első menetrend szerinti járata: a Demokratikus Koalíció aktivistái a sínekre fekve tiltakoztak a 600 millió forintos beruházás ellen. A tiltakozókat végül a kiérkező rendőrök vitték el a sínekről. A vonat fél órás késéssel indult el az állomásról.

Szombaton meghívott vendégek részvételével avatták fel a felcsúti kisvasutat, a 600 milliós uniós támogatással kiépülő nyomvonal a felcsúti Pancho Arénát és az Alcsúti Arborétumot köti össze. Az ünnepségen a miniszterelnök már a kisvasút meghosszabbításáról is beszélt.

„Cinizmusból még nem épült semmi, ha rájuk hallgatnánk, akkor soha semmi nem épülne ebben az országban, kérdés az, hogy vállaljuk-e? Én azt javaslom, hogy álljunk ellen. A cinizmus nem pálya, a síneket le kell rakni és építeni kell az országot” – fogalmazott Orbán Viktor.

Egy nappal később már a nagyközönség is birtokba vehette a kisvasutat. Volt aki a szomszéd településről jött, de akadt olyan is aki Somogy megyéből érkezett, hogy felülhessen az első menetrend szerint induló szerelvényre.

„Szépen fel vannak újítva a vagonok, az állomás új. Talán azon lehet vitatkozni, hogy értelme van-e, vagy ha tovább folytatják, értelme van-e. De mint beruházás mégiscsak Magyarországot gyarapítja ez is, ha kicsiben is” – nyilatkozta egy érdeklődő.

A szerelvény azonban nem tudott délelőtt 10 kor elindulni, a Demokratikus Koalíció fehérvári elnöke és keszthelyi önkormányzati képviselője a sínekre feküdtek, párttársaik pedig egy molinót is kifeszítettek a vonat elé.

A demonstráló ellenzéki politikusokat az utasok próbálták meggyőzni: „Lehet politikai cirkuszt csinálni ebből, de nekem ehhez semmi közöm. Most én ezért miért bűnhődjek?” – fogalmazott egyikük. „Nekik egy élmény lenne. Most hogy magyarázzam meg ennek a kis csöppségnek, miért nem meg a vonat” – mondta egy másikuk.

A Gyurcsány-párt szerint az oktatásra és az egészségügyre kellett volna költeni az 600 milliós uniós támogatást. „A közpénzt költjük, elég volt a stadionokból, a kisvasutakból. Ezt a kisvasutat meg akarják hosszabbítani Etyekig, vagyis Bicskéig – nem szeretnénk, ha ez megvalósulna. Az egészségügy romokban, az oktatás romokban. Vegye észre a miniszterelnök, hogy elég” – mondta Földi Judit, a székesfehérvári DK elnöke.

A demonstrálókat a kiérkező rendőrök is távozásra szólították fel. Hiába.

„– Megkérdezhetem, hogy miért fekszenek itt a sínen annak ellenére, hogy önöket fölszólítottam?
– Mi nem szeretnénk, hogy elinduljon ez a vasúti szerelvény.
– Ezt szeretnék ezzel megakadályozni?
– Igen.”

Az egyenruhások újfent megismételték, hogy távozzanak, különben kényszerítő intézkedést kell, hogy alkalmazzanak ellenük. A rendőrök nem is vártak sokat ezután, felállították az aktivistákat, akik ellen szabálysértési eljárás indult. A kisvasút eztán egész nap szállította a kirándulókat az Alcsúti Arborétum és a Pancho Aréna között.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!