2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

A kislány halála kellett a szigorításhoz

2016. május 25., szerda 19:38, frissítve: csütörtök 08:44

A másfél éves gyöngyösi kislány halála kellett ahhoz, hogy a hatóságok felülvizsgálják a gyermekvédelmi intézmények felelősségvállalását, és szigorítsanak a szabályokon. A gyanú szerint a gyermek anyja szándékosan éheztette gyerekét, ezért a nő ellen emberölés miatt folyik eljárás.

Bilincsbe verve vitték el egy hete a rendőrök azt a gyöngyösi párt, akik a gyanú szerint halálra éheztették másfél éves kislányukat. Egy társasházban laktak, a szomszédok szerint elzárkózva, kapcsolatot nem tartottak a lakókkal.



Az orvosszakértői vélemény szerint a kislány szervezete az összes zsírszövetet felélte. Szülei csak halála után órákkal hívtak mentőt.

„Hajnalban halt meg a gyerek, párom találkozott az apukával a ház előtt reggel 9 óra körül, semmit nem lehetett észrevenni, ugyanúgy köszönt, nem volt különösebben megtörve, semmilyen nyomát nem láttuk itt egy tragédiának” – mondta el az egyik szomszéd.

Az anyának korábbi házasságából is született két gyermeke, őket 2010-ben az édesapjuknál helyezték el, mert az anyát alkalmatlannak tartották a gyereknevelésre. A nő újra családot alapított élettársával. 2012-ben a családsegítő gondozási hiányosságok miatt próbálta felvenni a kapcsolatot a családdal, ők azonban elzárkóztak.

Gyuris Erzsébet 2015 szeptemberéig volt az idősebb kislány, Kincső esetgazdája. Tavaly azért mondott fel, mert tudta, hogy baj van, a bürokrácia miatt azonban mégsem tudott segíteni.

„Abszolút elérhetetlenek voltak, kapcsolatot csak az orvosokkal tartottak. (...) Az elzárkózás, ahogy a család élt, volt egy fokozott érzésem, hogy ide be kellene mindenképp jutni, és itt egy életveszélyes állapotról van szó. Ez nem tudott megvalósulni. (...) Én itt városi szinten egy nagyon erős összezártságot tapasztalok, egy belterjességet, falakat, és én ezt nem bírtam” – nyilatkozta.

A gyerekek ügyében többször is indult védelembe vételi eljárás a gyámhatóság előtt, de azok eredménytelenek voltak. A háziorvos csak márciusban jelezte a gyermekvédelmi szolgálatnak, hogy nem tudja elérni a családot. A kislányt kezelő orvos szabadságra ment, a várost is elhagyta.

– Őt hogy lehetne elérni esetleg?
– Hát nem tudom. Lányánál van, nincs is Gyöngyösön.
– Értem. És ön mit tud a kislány ügyében, a másfél éves kislány ügyében?
– Én semmit nem tudok, dolgozok a körzetemben, én is a tévéből értesültem róla.
– A kolléganőjével nem is beszéltek erről, nem volt feltűnő?
– Nem.
– Önnek nem is említette, hogy esetleg probléma lehet?
– Nem.

A Heves Megyei Kormányhivatal vizsgálata a gyermekjóléti központ és gyámhatóság mulasztását állapította meg, a háziorvos felelősségét még vizsgálják.

„Voltak hiányosságok, hogy hosszú ideig tartottak ezek az eljárások, de ha előbb zárják le, vélhetően akkor is erre a következtetésre jutnak, mert nagyon sokáig az egészségügyi szolgáltató részéről egy nagyon egyértelmű szakmai vélemény volt, hogy a szülők gyermekgondozása tekintetében minden rendben van” – mondta el Mentuszné Terék Irén gyámügyi főosztályvezető.

A szülők előzetesbe kerültek, a négyéves Kincsőre pedig a nagyszülők vigyáznak. A megyei kormánymegbízott változásokat sürget. „Azok az információk pedig hiányoztak, amelyek a hatásosabb vagy akár közhatalmú jogosítványokat jelentő intézkedések alkalmazását lehetővé tették volna, ez kétségtelen” – fogalmazott Pajtók Gábor.

A gyöngyösi kislány halála után elrendelt vizsgálat alapján több pontban szigorították a gyermekvédelmi jogszabályokat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!