2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

A két életveszélyes sérülten kívül ma mindenkit hazaszállítanak

2017. január 22., vasárnap 15:18, frissítve: kedd 12:49

A veronai buszbaleset valamennyi sérültjét hazaszállítják ma annak a két felnőttnek a kivételével, akik élet-halál között vannak. A tizenhat halálos áldozat annyira összeégett, hogy azonosításuk napokig eltarthat. Itthon a rendőrség nyomozást indított, a buszt üzemeltető cég vezetője azt állítja, hogy a jármű műszaki állapota megfelelő volt.

Egy veronai szállodában látták el a szerencsétlenség könnyű sérültjeit az olasz és a balesetet helyszínére kiutazott magyar mentők. A két legsúlyosabb sérült továbbra is élet-halál között van, mindketten felnőttek, őket Olaszországban ápolják tovább. Az összes többi sérültet még ma hazaszállítják repülővel vagy mentőautóval – jelentette be Budapesten az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, aki délelőtt érkezett haza Veronából. Magyarországon a budapesti Honvédkórházban folytatódik a sérültek kezelése.

„A két súlyos, életveszélyes sérült kivételével a mai napon mindenki haza fog érkezni Magyarországra, és az itteni gyógyintézetben folytathatja a gyógyulását. Jelenleg is a kórházakban vannak a magyar mentődolgozók. Várják, hogy a hatósági és az orvosszakmai részről az elengedés megtörténjen, és elindulhassanak honfitársainkkal haza, hogy itt tudjuk őket kezelni. A Honvédkórház maximálisan fel van készülve a fogadásukra” – fogalmazott az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, hozzátéve: Akikkel beszéltem, amnéziásak a történtekre, nem tudnak beszámolni arról, hogy mi történt, a legtöbben a kórházában tértek magukhoz, és az ápoló személyzet, a konzul asszonyék mondták el nekik, hogy mi történt. Nincsen ennél több információnk tőlük” – mondta Csató Gábor főigazgató.

Az első hírekkel ellentétben az utaslista nem változott síelés közben, a két magyar sofőrrel együtt 56-an utaztak el a busszal Franciaországba, és ugyanennyien indultak vissza. Az utasok közül 43-an diákok voltak, akiket tizenegy felnőtt kísért, szülők vagy tanárok. A két válságos állapotú sérült és a tizenhat halálos áldozat azonosítása napokig eltarthat, égési sérüléseik olyan súlyosak.

„Legalább hat szülőtől levették a DNS-mintát. Van olyan eset, ahol fogászati vagy más röntgenkép a szülők rendelkezésére állt, az azonosítás úgy kicsit gyorsabb. A DNS-minták – elnézést, ha nem szakszó – összepárosítása jó néhány napot igénybe fog venni az olasz hatóságok tájékoztatása szerint. Tehát a végleges azonosításra még jó pár napot várni kell” – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap délelőtti sajtótájékoztatóján.

A baleset körülményeinek tisztázásához az olasz rendőrök segítséget kértek magyar kollégáiktól, Magyarországról három tagú csoport utazott Veronába. Vezetőjük az ORFK közlekedésrendészeti főosztályvezetője. „Nagyon nyomszegény a helyszín, annak ellenére, hogy egy súlyos balesetről van szó. A szemtanúk gyakorlatilag nem sok információval tudnak szolgálni az előzményekről, illetve az autóbusz gyakorlatilag teljesen megsemmisült, így olyan műszaki adatok sem maradtak hátra, amelyek teljes bizonyossággal a baleset okát megmondhatnák. Tőlünk egyébként személyazonosításban, a körülmények tisztázásában kértek segítséget” – tájékoztatott Óberling József.

Az olasz hatóságok még mindig vizsgálják, mi okozhatta a tragédiát pénteki éjjel. „Még mindig vizsgáljuk a veronai rendőrségen, hogy mi történhetett pontosan. És az összes lehetséges forgatókönyvet figyelembe kell venni. Azt, hogy a balesetet a vezető rosszulléte okozta-e, vagy valamilyen műszaki hiba történt. Jelenleg nincs biztos információnk. Nem szeretnék találgatásokba bocsátkozni” – nyilatkozta Cinzia Ricciardi, a veronai autópálya-rendőrség vezetője.

Az olasz rendőrök elismeréssel szóltak a magyarok összefogásáról. „Nagy köszönettel tartozunk azoknak a magyaroknak, akik kijöttek, hogy segítsenek a szülőknek, a hozzátartozóknak, a rokonoknak. Ruhákat hoztak, cipőket, vagy éppen tolmácsként segítettek” – tette hozzá Ricciardi.

A baleset miatt Magyarországon is nyomozás indult halálos tömegszerencsétlenséget okozó veszélyeztetés gyanújával. A busz egy kiskunfélegyházi cégé, a kft. ügyvezetője az állami hírügynökségnek azt állította, hogy a járművet karbantartották, műszaki állapota jó volt.

Tekintse meg Balog Zoltán és Csató Gábor sajtótájékoztatóját:

Élő kapcsolást 15 órakor Veronából:

Önmagát hibáztatja a hős tornatanár felesége

A házaspár mindkét gyermekét elveszítette a szerencsétlenségben. A Corriere della Sera című lap tudósítójának Vígh Györgyné úgy fogalmazott, hogy bűnösnek érzi magát, amiért nem tudta megmenteni a lányát. A 18 éves Laura az ülés alá szorult, 30 éves bátyja, Balázs is bennégett a buszban. A fiatalember a Fradiban jégkorongozott, haláláról az FTC számolt be. Édesapja súlyos sérüléseket szenvedett, miközben mentette a diákjait.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!