2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kiállítják a nagyszentmiklósi kincs egyes darabjait

2016. május 31., kedd 20:11, frissítve: kedd 20:35

Kiállítják a nagyszentmiklósi kincs egyes darabjait Szombathelyen. A Szent Márton és Pannónia című tárlat június 3-tól látogatható. A Szent Márton-év központi eseménye a július 9–ei ünnepi szentmise lesz, amelyet Dominik Duka bíboros, prágai érsek mutat be.

Az eredeti kincseket ugyan nem, de a 3 dimenziós nyomtatóval készült pontos másaikat a látogatók is kezükbe vehetik a június 3-án nyíló kiállításokon. „Lesz a nagyszentmiklósi kincsből kiállítva tárgy, amely igazolja, hogy a VIII. században, jóval a magyar honfoglalás előtt itt kereszténység van, amely folyamatosan él az V. századi római kivonulás óta” – mondta Takács Imre művészettörténész.

Szent Márton szülővárosa a kiállítás mellett számos programmal várja a látogatókat. „Százötvennél több programmal tisztelgünk Szent Márton emléke előtt, Szent Márton születésének 1700. évfordulója előtt. Számos program már lezajlott, de nyilvánvalóan számos program még hátravan, minél több embert várunk Szombathelyre. Milyen programok voltak, illetve milyenek lesznek? Egészen változatos, kezdve onnan, hogy Szent Mártont ábrázoló rajzverseny lesz a gyerekeknek egészen addig, hogy Szent Mártonról szóló drámapályázatot írt ki a város” – árulta el Szombathely polgármestere, Puskás Tivadar.

A Szent Márton-év központi eseménye a július 9-ei ünnepi szentmise lesz, melyet végül nem Ferenc pápa, hanem különleges küldötte, Dominik Duka bíboros, prágai érsek mutat be. „Én azt gondolom, hogy az életünket nem pápai látogatások határozzák meg, hanem az élő Isten és Jézus Krisztus. Én azt gondolom, hogy a pápa éppen a migrációval, a szegénység gondjaival, annyira más vonatkozásban elfoglalt, hogy ő mintha ilyen ünnepségekre nem járna” – vélekedett Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát.

Szent Márton, aki később Tours püspöke lett, az egyik leismertebb szent a világon, Magyarország egyik társvédőszentje. Márton napjához számtalan népszokás kötődik. A legismertebb a libaevés, ami arra emlékeztet, hogy püspöki kinevezése elől Márton egy libaólba menekült, a libák azonban elárulták gágogásukkal.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!