2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A keresztény történelem ezer éve is látható a megújult templomban

2016. augusztus 15., hétfő 09:30, frissítve: hétfő 09:32

Befejeződött a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia teljes körű felújítása. Az épületet és altemplomát Erdő Péter bíboros áldotta meg. A templom fővárosi és kormányzati forrásból újult meg két év alatt.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek áldotta meg a belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia felújított templomát és altemplomát. A rekonstrukció két éven át tartott. „Isten gondviselő jósága pedig sohasem hagy magára minket, ennek a templomnak a története is ezt példázza, és Isten gondviselő szeretete sokszor embereken keresztül siet a segítségünkre. Ezért itt mondok hálás köszönetet mindazoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy ez az ősi templom most gyönyörű fényben megújulhatott” – fogalmazott Erdő Péter az ünnepségen.

A templom a világörökség része, az alagsorban egy régészeti feltárást követően tizennégy építéstörténeti korszakot mutatnak be – közölte a templom plébánosa. „Meg tudjuk mutatni a magyar keresztény történelem ezer évét, illetve vissza tudunk nyúlni még ezer évet, tehát 200-tól 2000-ig. A magyar történelemnek kőbe vésett dokumentuma ez a templom. Az altemplom az 1200-as évekből való, a nagy, háromhajós román bazilika teljes alapzatát feltárták” – mondta Osztie Zoltán plébános.

Már a 11. században is templom állt a Nagyboldogasszony Főplébánia helyén, a jelenleg látható épület a 16. században épült.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!