2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

„A képregény kortalan, nemzeteken átível”

2016. szeptember 5., hétfő 22:10, frissítve: kedd 09:53

Magyar rajzolók is részt vettek a brüsszeli képregény-kiállításon. Belgiumban az idén országos ünnepnek számít a mesehős Tintin megjelenésének 70. évfordulója.

Nem látszik az idő múlása Tintinen, pedig a belga képregényfigura az idén hetvenesztendős. Az 50-es évek óta a kíváncsi riporter kalandjai több mint 200 millió példányban keltek el világszerte. A brüsszeli képregény-kiállításra meghívott magyar illusztrátorok szerint Tintinnek köszönhető, hogy Belgiumban – Magyarországgal ellentétben – a képregény nem rétegműfaj, hanem a tömegkultúra része.

„A másik nagy különbség a kiadók jelenléte, nálunk ezek inkább kisvállalkozások, ott pedig komoly üzleti, pénzügyi vállalkozások, egy-egy képregény elkészülése komoly befektetés, és nyilván úgy éri meg, hogyha visszajön belőle a pénz” – mondta Cserkuti Dávid illusztrátor.

A hat magyar művész a közönség közreműködésével igyekezett megrajzolni egy-egy rövid történetet.

„Tizenkét éve alapítottuk meg a Magyar Képregényszövetséget és a Magyar Képregény-akadémiát pont amiatt, hogy az emberekhez eljusson a képregény, és megtanítsuk őket képregényt olvasni, képregényt rajzolni, mert nagyon fontos a kommunikációnak ez a vizuális formája. A képregény kortalan, nemzeteken átível, és fontos, hogy mindenkihez eljusson” – fogalmazott Fritz Zoltán képregényrajzoló.

Mire a brüsszeli kiállítás magyar standján a riport elkészült, már papíron is volt a forgatás minden lényeges mozzanata a találkozástól az elköszönésig – képregény formájában.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!