2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

A KDNP oldaná meg a temetkezés visszásságait

2016. november 12., szombat 18:18

Változhat a temetkezési törvény a jövőben – erről a KDNP frakcióvezetője beszélt november elején a parlamentben.

Harrach Péter szerint ugyanis jelenleg a temetkezések körül olyan visszásságok vannak, amiket a parlamentnek rendeznie kell.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a Hír TV-nek azt mondta, olyan változtatást támogat, amely arra hivatott, hogy a magyarok méltó módon temethessék el halottaikat. A szakmai szervezetek az uniós országokhoz hasonlóan, Magyarországon is bevezetnék az egyszeri temetési támogatást.

Urnafülkék az egyik budapesti köztemetőben. Évi 130 ezer temetésből országosan mintegy 80 ezren döntenek úgy, hogy a hagyományos, koporsós temetés helyett a hamvasztásos megoldást választják, legtöbben anyagi okok miatt.

„Az urnás temetés, ha figyelembe vesszük a köztemetéseket, 120 ezertől 220-230 ezer forintig, a koporsós temetés az 200-tól 285 ezer, ez nagyjából az átlag. Természetesen Budapest és nagyvárosok tekintetében ez a szám lényegesen magasabb” – ismertette Puskás Béla, az Országos Temetkezési és Ipartestület elnökségi tagja.

A fővárosban nem olcsó a temetkezésre szánt parcella megvásárlása, bérlése sem. A legolcsóbb sírhely megváltási díja 25 évre 95 ezer forint, ehhez adódnak a pluszköltségek, amelyek az elhunyt szállítását, hűtését, ravatalozását szolgálják, de jelentős kiadás még a koporsó megvásárlása is, amely típusától függően akár több tízezer forint is lehet. Az egyház ugyanakkor felárat számol fel a temetési szertartásért is: ennek költsége plébániánként változó, de 15–25 000 forint. Erre jöhet még a kántor díja: 5000 forint.

Többen azonban egyházi szertartás és temetőben való kihelyezés nélkül viszik haza a hamvakat, amit a Vatikánban felügyelő Hittani Kongregáció prefektusa a jövőben megtiltana. A katolikusoknak előírná, hogy a halottakat a temetőben vagy más felszentelt helyen – pl. templomban – temessék el. A KDNP frakcióvezetője november elején napirend előtti felszólalásában is kilátásba helyezte a temetkezési törvények módosítását.

„A temetkezések körül olyan visszásságok vannak, amiket rendeznünk kell, és ez a magyar parlament feladata. Biztosítani kell, hogy a magyar családok méltó módon megemlékezzenek szeretteikről és nem pedig kénytelenek legyenek olyan alternatív megoldásokat keresni, ami a pénztárcáikon mérhető” – mondta Harrach Péter.

Erdő Péter szerint Magyarországon nem teszik kötelezővé az egyházi temetést.

„Szó sincs erről, szerintem senki az egyházi szertartás kötelezővé tételét nem kéri. Az egy más kérdés, hogy valamilyen temetkezést esetleg előírnak, mint Európa nagyon sok országában. Itt a kérdés az, hogy a hamvakat bárki hazaviheti-e, hogy azt tegye vele, amit akar? Ezzel kapcsolatban különböző társadalmakban más és más az érzékenység. Azt hiszem, egy közösségnek mindenképp érték az, ha méltó módon eltemeti, megbecsüli a halottait” – véli a bíboros.

A szakmai szervezetek szerint az uniós országokhoz hasonlóan, Magyarországon is be kellene vezetni az egyszeri temetési támogatást, ennek összegét 100 ezer forint plusz áfában határoznák meg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!