2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

A Jófogáson árulják a CÖF támogatásból készült szakácskönyvét

Hír TV

2017. november 25., szombat 19:06, frissítve: szombat 20:06

Internetes börzén vár vevőre a kormányközeli Civil Összefogás Fórum komplettált élelmiszerekről szóló szakácskönyvének néhány példánya, pedig a kiadvány elvileg nem kereskedelmi forgalomra készült. A „szellemi honvédőket” toborzó szervezetnek az MVM-től kapott félmilliárd forintos támogatásból telt a kiadványra. Az LMP politikusa úgy véli: jobban hasznosult volna a közpénz, ha az állami cég közvetlenül rászoruló gyerekek étkeztetésére költi, és nem szakácskönyv kiadására megy el.

Öt kisfilm, a civilitika új tudományának leírása öt nyelven és egy szakácskönyv – a Békemeneteket szervező, kormányközeli Civil Összefogás Fórum eddig erre költötte a Magyar Villamos Művektől kapott félmilliárdos támogatást.

Nemrég egy pécsi rendezvényen hiába próbáltunk többet megtudni az MVM vezérigazgatójától a CÖF támogatásáról, és hallgat minderről a kormányközeli szervezet is.

Az úgynevezett komplettált élelmiszerekről szóló szakácskönyvhöz viszont nem is nehéz hozzájutni, pedig kereskedelmi forgalomban nem kapható. Egy internetes adásvételi oldalon viszont van, aki nem is egy, hanem hat darabot árul.

Az eladó nem sokat tud a CÖF konyhaművészeti tevékenységéről, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára nem zárja ki, hogy az újdonságok akár a közétkeztetésben is megjelenjenek, vagy az iskolabüfékben.

„Amelyek megfelelnek a szabályoknak, elsősorban az egészséges ételek szabályainak, azok természetesen megjelenhetnek a közétkeztetésben is. Ezzel is szolgálva azt, hogy minél inkább hazai munkaerő, helyben készített alapanyagok felhasználásával egészséges ételeket kapjanak a fiatalok” – jelentette ki Rétvári Bence.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója szerint is hasznos lehet a kiadvány, bár nem feltétlenül a könyv a legjobb megoldás. „Számos olyan applikáció, webes felületen elérhető információ van, amihez talán sokkal könnyebben hozzájutnak a fiatal szülők vagy a gyerekek” – mondta Pozsgay Csilla.

Az LMP képviselője szerint hasznosabb lett volna, ha a pénzt szakácskönyv helyett inkább közvetlenül az éhező gyerekekre fordította volna az állami cég a CÖF támogatása helyett. Az ötszáznyolcmillió forintból ugyanis harmincezer gyerek jutna napi egyszer meleg ételhez csaknem egy hónapig. „Talán nem ezekre a pártszervezetekre vagy álcivil szervezetekre kellene költse ez az állami cég a pénzt. Az MVM például ezt az ötszázmillió forintot adhatta volna gyermekétkeztetésre, a gyermekek megsegítésére” – fogalmazott Demeter Márta.

Míg a kormányközeli CÖF igen, a Majtényi László nevével fémjelzett Eötvös Károly Intézet korábban hiába pályázott támogatásra a villamos műveknél, pedig ők mindössze ötmillió forintot szerettek volna kapni „demokráciaprogramjukhoz”. A kormányközeli csoport példáján okulva a liberális szervezet később új támogatási kérelmet adott be, már ők is szakácskönyvre kértek pénzt. A Hír TV információi szerint azonban hetek óta hiába várják a választ pályázatukra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!