2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:30

A Jobbik választ vár

,

2016. január 29., péntek 10:12, frissítve: péntek 11:12

Egyenes választ vár a Jobbik a kormánytól arra, hogy támogatják-e a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezményt. Az amerikai nagykövet a múlt héten név szerint köszönte meg a kabinet egyes tagjainak az állásfoglalását, a Miniszterelnökség viszont továbbra is azt mondja: Magyarország egyelőre nem kötelezte el magát a szerződés mellett.

„Szijjártó miniszter úr többször is beszélt arról, hogy a TTIP 20-30 ezer új munkahelyet fog létrehozni Magyarországon. Remélem, Európa meglátja a lehetőséget abban, amit a szerződés megkötése jelent. Ez a szerződés ugyanis fontos. És szeretném kifejezni, hogy az Egyesült Államok nagyon hálás Orbán miniszterelnök úrnak és Szijjártó külügyminiszter úrnak, amiért nyíltan támogatja a TTIP-t” – mondta Colleen Bell, az Egyesült Államok budapesti nagykövete. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara múlt heti rendezvényén köszönte meg név szerint a kormány tagjainak az Egyesült Államok nagykövete, hogy támogatják a transzatlanti szabadkereskedelmi szerződést, a TTIP-t.

A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint azonban Magyarország csupán a tárgyalások folytatását támogatja és egyelőre nem kötelezte el magát a szerződés iránt. A Jobbik viszont egyenes választ vár. „Amikor Lázár Jánosnak feltették nem is olyan régen ezt a kérdést, ő is arról beszélt, nem tud arról, hogy a kormánynak az álláspontja változott volna. Viszont ha Colleen Bell meg arról tud, hogy támogatja Magyarország, a magyar kormány, akkor azt kell mondjam, hogy a magyar emberek megint csak sötétben vannak tartva” – mondta Staudt Gábor országgyűlési képviselő.

A Jobbikhoz hasonlóan az LMP is kezdettől fogva ellenzi a szerződés megkötését. „Tavaly ősszel láttuk azt, hogy az Európai Parlamentben a Fidesz együtt az MSZP-vel és a DK-val megszavazta a TTIP-ről szóló jelentést és további felhatalmazást adott a tárgyalás folytatására, amely tárgyalásról nem is tudunk semmit, csak azokat a részleteket, amelyek kiszivárogtak. Ugyanis ezt az egészet az európai polgárok háta mögött próbálják meg megkötni” – fogalmazott Gál József szóvivő.

Az Egyesült Államok évek óta tárgyal a szerződésről az Európai Unióval. A részletekről nem sokat tudni, de ami kiszivárgott, az ellen több európai városban is tüntettek már. A demonstrálók leginkább azt sérelmezték, hogy a szerződéssel a tagállamok túlságosan kiszolgáltatottak lesznek a multinacionális cégek érdekeinek. Attól is tartanak, hogy Európát elárasztják majd az amerikai hormon- és génkezelt alapanyagokból készülő amerikai élelmiszerek. Az egyezmény ugyanis egyebek mellett megszüntetné a kettős mércét: például ha egy élelmiszer forgalomba hozatali engedélyt kap Amerikában, akkor a gyártónak ugyanezt nem kell engedélyeztetnie a sokkal szigorúbb szabályokat alkalmazó Európában. Az Európai Bizottság viszont azzal érvel: a közösség gazdasága a GDP fél százalékával bővülhetne a szabadkereskedelemmel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!