2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A Jobbik és az LMP is esélyes Baranyában

Hír TV

2018. március 23., péntek 08:30, frissítve: péntek 11:08

A baranyai 2-es választókerületben megkérdezettek 55 százaléka szeretne kormányváltást. A Közös Ország Mozgalom adatai a Hír TV Online-on!

A jobbikos Gyimesi Gábor vagy pedig Hohn Krisztina lehet a legesélyesebb ellenzéki jelölt a Baranya megyei 2-es választókerületben. A Közös Ország Mozgalom felmérése szerint ha csak Gyimesi indulna a fideszes Hoppál Péter ellen, akkor 35 százaléknyi szavazatot szerezne. Mögötte a DK-s Nagy Ferenc áll a rangsorban, ő 66-34 arányban maradna alul a kormánypárti jelölttel szemben, az LMP-s Hohn Krisztina 30, az Együtt jelöltje, Berkecz Balázs 27, a momentumos Körömi Attila pedig 18 százaléknyi voksot gyűjtene, ha egymaga állna szemben Hoppállal. Ha minden jelölt versenyben marad, akkor a Fidesz 45 százalékkal húzná be a körzetet, Gyimesi 21, Nagy 16 százalékot kapna, Hohn népszerűsége 11 százalékon áll, Berkeczre 6, Körömire pedig mindössze egy százalék szavazna.

 

A kutatók indirekt becslései alapján (ekkor megpróbálják azoknak a pártpreferenciáit is besorolni, akik nem adtak választ a vonatkozó kérdésekre) azonban az LMP-s jelölt egymaga 46 százalékot kapna, mögötte nem sokkal lemaradna Nagy, Gyimesi és Berkecz következne, előbbire 44,, utóbbi kettőre pedig 42 százalék voksolna. A Momentum jelöltje 64-36 arányban maradna alul Hoppál Péterrel szemben.

Országos pártlisták tekintetében a Fidesz–KDNP 26 százalékon áll a körzetben, a Jobbik listájára 13, az MSZP–Párbeszédre 9 százalék szavazna. Az LMP 6, a DK 4 százalékon áll, a Momentumra 1 százalék szavazna. Az Együtt támogatottsága nem éri el az egy százalékot, 39 százalék pedig nem nyilatkozott arról, melyik pártra szavazna (ha szavazna).

A választókerületben megkérdezettek 55 százaléka szeretne kormányváltást, és csak 29 százalék tartaná meg a mostani kabinetet. 60 százalék szerint az elmúlt egy évben rosszabb lett a közpénzek felhasználása – javulásról mindösszesen 9 százalék számolt be. A válaszadók 49 százaléka szerint a gazdaság rosszabbul teljesített az elmúlt évben, csak 24 százalék mondta azt, hogy javult a helyzet.

Az adatfelvétel február 20 és március 19 között zajlott le, 1000 véletlen mintavétellel kiválasztott megkérdezett személyes, otthonában történő megkérdezésével. A terepmunkát a Közös Ország Mozgalom megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet végezte. A részletes elemzést ide kattintva találja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!