2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Szabad Európa

Következik:

Híradó 12:00

A jegyző elvenné a látássérült házaspár vakvezető kutyáját

2017. szeptember 10., vasárnap 17:53, frissítve: vasárnap 18:37

Megtiltaná a jegyző egy tápiószelei látássérült házaspárnak a kutyatartást, pedig az egyik kutya vakvezetőként segíti a család mindennapjait. A határozat ellen fellebbezett a család. A Vakok és Gyengén Látók Országos Szövetsége szerint kompromisszumra kellene törekedni, hogy a tápiószelei ügyben ne sérüljenek az érintettek jogai.

Három kutyával éli mindennapjait a látássérült Vida–Turi házaspár Tápiószelén. A három közül egy labrador, amely vakvezető kutyaként segít a családnak. A helyi jegyző azonban megtiltaná a kutyák tartását, mivel azokra elmondása szerint több panasz is érkezett, hogy kimásznak a kerítés alatt, a szomszédok pedig félnek tőlük.

„Semmivel nem lehet pontosan bizonyítani, hogy a kutyák tényleg zavarják az embereket az utcán, kétségtelen azonban, hogy a kerítés megerősítésre került, ennek ellenére hónapokkal később, az idén nyáron a jegyző megtiltotta a kutyák tartását” – mondta Czerny Róbert környezet- és állatvédelmi szakjogász.

A vakvezető kutyák kiképzésével foglalkozó szakember szerint a képzett kutyák nem bánthattak senkit, hiszen oktatásuk egyik alapfeltétele, hogy nem lehetnek agresszívak.

„Ők úgy vannak szelektálva, már a tenyészegyedek is, hogy teljesen agresszivitásmentes kutyák, ha bármilyen agresszivitást mutatnak a tesztek során akár emberrel, akár más állattal szemben, akkor nem kerülhetnek a kiképzendő ebek közé” – magyarázta Lakatos Krisztina, a Vakvezetőkutya-kiképzők Országos Egyesületének tagja.

Az egyik érdekvédelmi szervezet vezetője szerint a tápiószelei ügyben kompromisszumra kellene törekedni. „Azt tartanám kívánatosnak, hogy meg kellene próbálni közösen megoldani a problémát, segítő szándékkal hozzáállni a jegyzőnek, illetve a település vezetésének, hogy ezeknek az embereknek ne sérüljenek a jogaik. Közösen kell megoldani a problémát, hogy a kutyák ne tudjanak kimenni” – mondta Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengén Látók Országos Szövetségének elnöke.

A kutyák egyelőre még a házaspárnál vannak, a jegyzői döntés ellen pedig fellebbeztek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!