2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A húsz év alattiaknak kedvez a kormány, csak valamit nem vettek számításba

Hír TV

2018. június 22., péntek 15:08, frissítve: péntek 16:40

Július elsejétől visszaigényelhetik a KRESZ-tanfolyam és -vizsga árát azok a 20 év alatti fiatalok, akik sikeres vizsgát tesznek. A kormány ettől a mobilitás javulását várja, szakértők viszont arra figyelmeztetnek, hogy már most kevés az oktató: egyes helyeken hónapokat kell várni a gyakorlati oktatásra.

Évente csaknem százezren tesznek KRESZ-vizsgát, közülük nagyjából harmincezren 20 év alattiak. Nekik kedvez most a kormány, mivel július elsejétől sikeres KRESZ-vizsga esetén a huszadik évét be nem töltött vizsgázóknak visszafizetik a tanfolyam és a vizsga árát. Ezt minden érintettnek utólag kell igényelnie, összege maximum 25 ezer forint lehet.

„A családokat nagyon meg tudja terhelni egy jogosítványnak a megszerzése, mármint a költségek megszerzése, ezért ez egy nagy segítség az állam illetve a kormány részéről, hogy 25 ezer forinttal támogatja a 20. életévüket be nem töltött fiatalokat, akik sikeres KRESZ-vizsgát tesznek. Ez egy nagyon jó dolog” – mondja Pjadik Anatol, a Jogsivarázs Autósiskola oktatója.

Van olyan fiatal, aki direkt július elseje utánra időzítette a vizsgát, így jogosulttá válhat a visszatérítésre. Igaz, ez az összeg csak töredéke a teljes költségnek. Szakmabeliek szerint hiába lehet találni már 150 ezer forintért autóvezetői tanfolyamot, a végösszeg átlagosan 200–250 ezer forint között alakul.

Zách Dániel autós szakújságíró szerint ráadásul egyre hosszabb ideig tart a jogosítvány megszerzése, mivel nincs elegendő oktató. Ennek oka, hogy évekig nem működött az oktatók államilag szabályozott képzése. „Én úgy tudom, hogy most még csak annyit oktatót tudnak a rendszerbe bocsájtani, annyi frissen képzett oktató tudja elkezdeni ezt a pályát, ahányan kompenzálják azoknak a számát, akik befejezik ezt a tevékenységet. Akut oktatóhiány van, nyilván az ország egyes tájain ez kevésbé érzékelhető, máshol jobban. Nyilván itt is Budapest a leginkább sújtott terület, és azok a tanulók is többletköltségre számíthatnak, akik biztosan autóba szeretnének ülni a sikeres elméleti vizsga után, mert sokszor ezt is plusz költséggel terhelik” – hívta fel a figyelmet a Totalcar.hu újságírója

Szakértők szerint hatékonyabb lenne már az érettségivel együtt biztosítani a jogosítvány megszerzésének lehetőségét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!