2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Túlélve Bolíviát 03:00

A humánminiszter fejét követeli az MSZP

2017. július 14., péntek 15:04, frissítve: péntek 17:12

A pártok az elmúlt napok kórházi halálesetei miatt mondatnák le a humánminisztert. Több intézményben ugyanis CT-re váró betegek vesztették életüket. A legnagyobb felháborodást egy kislány esete okozta, akit másik kórházba kellett szállítani CT-vizsgálatra, de nem sokkal később meghalt – az orvosai szerint nem az átszállítás miatt.

Az Országos Kardiológiai Intézetből szállították át a Heim Pál Gyermekkórházba azt a kislányt, aki a napokban halt bele szívbetegségébe. Az utaztatásra azért volt szükség, mert a kardiológiai intézetben nem volt CT-gép. Bár az intézmény igazgatója a távirati irodának azt nyilatkozta, nem a szállítás miatt halt meg a kislány, az ellenzék mégis az ügy apropóján ostorozza a kormányt a silány felszereltségű kórházak miatt.

„Az a Fidesz kormányzásának a bűne, hogy ma Magyarországon nincs minden eszköz, nem áll rendelkezésre azokban az egészségügyi intézményekben, ahol erre szükség van. Egy ilyen CT-berendezés, átlagosan tudom mondani, hiszen van ennél olcsóbb és drágább is, de átlagosan 120 millió forintból megvásárolható. 120 millió forint tehát egy ilyen CT-gép, ehhez képest nézzük meg, hogy a Fidesz egyes tételekre, beruházásokra mennyit költött el a költségvetésből. A teljesség igénye nélkül Orbán Viktor Várba költöztetése 20 ezer millió forintba fog kerülni” – jegyezte meg Varga László, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Az LMP a humántárcához fordul, hogy nyilvánossá váljon a kórházak pontos felszereltsége. „Kérdést intéztünk Balog Zoltánhoz, hogy melyek azok a kórházak ma Magyarországon, ahol továbbra sincs változatlanul CT és MR készülék, illetve miért van az, hogy az elmúlt évek  közbeszerzései felülárazottak voltak. Nagyon sok pénz eltűnt az egészségügyből, vásároltak CT-ket, és ezek olyan szinten túlárazottak voltak, hogy nem értjük, hogy ennek mi lehetett az oka, és hogyan fordulhat elő, amikor az országos lefedettséget nem tudják biztosítani” – közölte Ábrahám Júlia, a párt országos elnökségi tagja.

A kancelláriaminiszter szerint nem lehet minden kórház maximálisan felszerelve. „Azt tudom önnek mondani, hogy 104 CT van jelenleg az országban, biztos, hogy szükség volna még ezek beszerzésére és a jelenlegiek folyamatos felújítására. De azt szeretném most elmondani és világosan fogalmazni, hogy olyan világ, hogy minden szakrendelőben vagy minden kórházban csúcstechnológia lesz, ilyen világ Amerikában sincs, Nyugat-Európában sincs és Magyarországon sem tud lenni” – húzta alá Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének alelnöke szerint az Országos Kardiológiai Intézetnek mindenképpen szüksége lenne CT-készülékre. „Egy prioritási listát abszolút fel kell állítani, és egy Országos Kardiológiai Intézet, azt hiszem, a prioritási lista elején kell, hogy legyen. És ha már többször jelezte az intézet, hogy igenis, egy CT-re szükségük van, akkor az ott ülő szakemberek, akik eldöntik, hogy hová telepítenek CT-ket, figyelembe kellett volna ezt már vegyék” – mondja Hegedűs Zsolt.

Közben a Magyar Nemzet információi szerint szerda délután egy német állampolgárt vitt volna a rohamkocsi a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáról CT-re, de a páciens nem ért oda, még a kórházban meghalt. A Semmelweis Egyetem azonban közleményében azt írja, ez esetben sincs összefüggés a többszörös infarktuson átesett, kómában lévő beteg halála és a tervezett CT-vizsgálat között.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!