2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Cirkusztestvérek 11:00

A hulladék mennyiségéből kiderül: hazaértünk Magyarországra

2017. augusztus 7., hétfő 22:35, frissítve: kedd 08:02

Sok a szemét a hegyeshalmi határátkelő környékén, az országba érkezőket sokszor szemétkupacok fogadják. A területet igyekeznek minél inkább rendben tartani, de a sok ingázó autós és a sok határellenőrzés tovább nehezíti az illetékesek dolgát.

Bár nem áll hegyekben a szemét, Hegyeshalomnál az út szélét figyelve is lehet tudni, mikor érünk át Ausztriából Magyarországra, a határ közelében ugyanis kevés az olyan hely, ahol ne találnánk eldobott hulladékot.

„Sajnos a kinn dolgozóknak van egy ilyen vállalásuk, hogy »Főnök mi majd elvisszük, elrendezzük!« Aminek az elrendezése nem az, hogy magyarországi hulladéktelepre viszik, hanem különféle helyekre eldobálnak mindent az építési törmeléktől kezdve a háztartási szemétig” – mondta Hegyeshalom polgármestere, Szabó László.

A hulladéklerakásban az érkező osztrák autósok is sokszor kiveszik a részüket. Emellett a határellenőrzés miatt feltorlódott kocsisorban álló sofőrök és utasaik is sok hulladékot hagynak maguk után.

„Az autóskultúrát kellene javítani, ez nem emberi hiba. Úgy kell nevelni, hogy amikor megkapja a jogsit, azon kívül, merre van a jobbra-balra, azt is megtanulja, hogy menet közben nem dob ki még egy csikket sem” – nyilatkozta egy gépkocsivezető.

A takarítás és az ellenőrzés is segítene a szemét eltüntetésében. A szomszédos Ausztriában is találkozni a hazaihoz hasonló állapotokkal.

„Ott más a rendőri ellenőrzés, jobban az ember körmére néznek” – így egy másik autós.

A helyzetet nehezíti, hogy a határátkelő egy része a Magyar Közút, egy másik része pedig a hegyeshalmi önkormányzat kezelésében van, így a rendszeres ellenőrzést és a takarítást is nehéz összehangolni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!