Vörösiszapper

A helyiek döbbenten állnak az ítélet előtt

2016. január 28., csütörtök 20:30, frissítve: csütörtök 23:08
Az áldozatok hozzátartozói, a devecseriek és kolontáriak csalódottak – az elsőfokú ítélet hallatán már nem bíznak abban, hogy a halálos áldozatokat követelő katasztrófa felelőseit valaha is felelősségre vonják. A 2010 októberi lúgos ár Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt öntötte el. Magyarország eddigi legnagyobb ökológiai katasztrófájában tíz ember halt meg, több mint kétszázan megsérültek és házak százai váltak lakhatatlanná.
Mind a 15 vádlottat felmentették
Minden vádpontban, mind a 15 vádlottat felmentették a vörösiszapperben bűncselekmény hiányára hivatkozva. Az elsőfokú ítélet indoklása szerint a 2010. októberi katasztrófa oka nem emberi mulasztás, hanem „altalaj eredetű stabilitásvesztés” volt, ami miatt a gátfal tönkrement. Bővebben>>

„Aki veszélyes üzemet működtet, a magyar polgári jog szabályai szerint a veszélyes üzem működéséért fokozott felelősséggel tartozik, ez az alapeset, ezt minden jogi egyetemi leckében megtanulhattuk, tehát itt nem kérdés, hogy valamilyen mértékű felelőssége a cégnek van” – fogalmazott a miniszterelnök első kolontári látogatásakor. Orbán Viktor már akkor arról beszélt: az emberi mulasztás ténye több mint valószínű, a felelősséget meg kell állapítani, az embereket pedig kártalanítani kell.

A helyiek azóta is a MAL Zrt. tulajdonosait és vezetőit okolják a katasztrófáért. Ezért döbbenten állnak az ítélet előtt. Juhasz Zoltannénak a kislánya halt meg a katasztrófában. 14 hónapos volt, elsodorta a maró lúg.

– Nekem a kislányom ott maradt az iszapban úgyhogy én egy kicsit keményebb büntetésre számítottam.
Mit érzett akkor amikor meghallotta az ítéletet?
– Kicsit újra megtörtem.
– Ön milyen ítéletet hozott volna?
– Hát ha rajtam múlott volna, az biztos, hogy egyhamar nem látták volna a családjukat ők sem.

Holczer Jenő  1983-ig  dolgozott a tározóban. Azt mondta, már az építésekor tudni lehetett, hogy a katasztrófa csak idő kérdése.

– Már akkor mondták, amikor én ott dolgoztam, hogy Kolontár, Devecser katasztrofális lesz.
Ki mondta?
– Hát mink, az emberek, meg a mérnök is mondta ott a gyárban.

Devecser polgármestere felfoghatatlannak tartja, hogy első fokon a törvényszéken elmaradt a felelősségre vonás. „Minden rendelkezésre állt ahhoz, hogy kizárhassuk, hogy itt pusztán egy természeti katasztrófáról beszélünk” – fogalmazott.

A helyiek az elsőfokú ítélet hallatán már nem bíznak az igazságszolgáltatásban. Szerintük megússzák majd a felelősségre vonást a vádlottak.

2010 októberében a MAL Zrt. Ajka melletti tározójából kiömlő vörösiszap három települést: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt öntötte el. Magyarország eddigi legnagyobb ökológiai katasztrófájában tíz ember halt meg, több mint kétszázan megsérültek és házak százai váltak lakhatatlanná.

hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés