2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

A határzárás óta csökkent az adományozási kedv

2015. október 9., péntek 07:59, frissítve: péntek 08:41

Szeptember 15. óta szinte senki nem kap oltalmazott- vagy menekültstátust Magyarországon. Az EU-s átlag 45 százalék, tehát majdnem minden második ember megkapja a menedékjogot. Ez a szám Magyarországon csak 9 százalék volt tavaly, idén pedig még kevesebb lehet. A Helsinki Bizottság szerint gyakorlatilag megszűnt a menedékjog intézménye hazánkban.

Szeptember közepe óta számít bűncselekménynek a határzár átlépése. A bíróság futószalagon tárgyalja az ügyeket, eddig 600 volt belőlük.

„Azt látjuk, hogy sajnos az a cél, hogy senki se akarjon itt menedéket kérni.” – A Helsinki Bizottság jogásza azt mondja, hogy a genfi egyezmény szerint a menekültek nem büntethetők határsértésért. Brüsszel már vizsgálja a megszigorított magyar törvényeket.

„Ami a vége lehet, az az, hogy akár az Európai Bíróság fogja sorozatban elkaszálni akár azokat a rendelkezéseket, amik pont ilyenek, kerítésépítés, határlezárás, eljáráshoz hozzá nem férés, büntetőeljárások stb. Tehát ez fennáll” – jelentette ki Iván Júlia.

A magyar–szerb határ lezárása óta a migránsok Horvátország felől érkeznek. Öt-hatezer embert szállítanak a horvátok naponta a magyar határra, ahonnan a magyarok egyenesen az osztrák–magyar határra viszik őket.

„A legfrissebb híreink szerint a horvátoknak valószínűleg elfogyott a pénzük a buszoztatásra, úgyhogy vonaton fogják továbbítani a menekülteket, és ez azt jelenti, hogy a beremendi területen lesz gond, röszkei állapotokat várunk most” – mondta a Hír TV-nek Kovács Dávid, a Magyar Vöröskereszt koordinátora.

A menekülteket segítő civilek arra számítanak, hogy a horvátok sem hagyják nyitva határaikat. „Módosult a migrációs útvonal, és mindenki Horvátországon keresztül megy, amíg ott is le nem zárul a határ, aztán meg nem tudjuk. Mi már erre készülünk” – közölte Szabó Attila, a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület munkatársa.

Az egyesület egy Baranya megyei csoportot állított fel. Az önkéntesek és a vöröskereszt képviselője is arra panaszkodott, hogy a magyar–szerb határ lezárása óta csökkent az adományozási kedv, kevesebb felajánlást kapnak, mint korábban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!