2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Mátyás utolsó éjszakája 11:00

A gyógyászati segédeszközök piacának is árt a gyenge forint

Hír TV

2018. július 18., szerda 10:03

Kormányzati beavatkozást sürget a gyenge forintárfolyam miatt a gyógyászati segédeszközök forgalmazóit tömörítő szakmai szövetség.

Az Orvostechnikai Szövetség a gyógyeszközellátás teljes újragondolását szeretné elérni, és egy miniszteri biztos kinevezését is javasolják. Rásky László, a szervezet főtitkára a Hír Televíziónak azt mondta, a gyógyászati segédeszközök 90 százaléka külföldről behozott alapanyagból készül, de a tb-támogatott termékeknél nem érvényesíthetik a késztermék árában a pénzromlást.

A szakszövetség nemrég már megkereste a kormányt egy javaslattal, és azt kérték, hogy fontolják meg az eszközök áfájának öt százalékra mérséklését.

A cégek körülbelül 310 forintos eurónál tudnak még normálisan gazdálkodni. Az elmúlt hetekben 325-ről gyakorlatilag 330-ig elment a forint euróval szembeni árfolyama, ezt már nem tudják kigazdálkodnia cégek. Ilyen javaslatunk évek óta, most is bent van a kormány előtt, hogy a támogatott eszközök áfáját csökkentsék öt százalékra, ezekre a javaslatainkra nem kaptunk érdemi választ. Sokkal koncentráltabb odafigyelés kellene a kormány részéről ezen a területen. Az alapprobléma, az körülbelül éves szinten 40-50 milliárd, ezt a pénzt igenis bele kéne tenni az ellátó rendszerbe - mondta el Rásky.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!