2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Magyar retró 1. 11:00

Belföld

A gyermekek kétharmada ingyenesen étkezhet

Jövőre eltűnik a féláras étkeztetés, a nagycsaládos, a tartósan beteg, illetve fogyatékkal élő gyermekek is ingyen ehetnek majd az iskolában és az óvodában. A parlament népjóléti bizottságának elnöke a Hír TV-nek azt mondta: a cél, hogy a gyermekek kétharmadának ne kelljen fizetnie, ha meleg ételt akar enni az iskolában.

Az óbudai Dr. Szent Györgyi Albert Általános Iskolában a kétfogásos meleg étel teljes ára egy hónapra 6000 forintba kerül. Ha a szülők tízórait és uzsonnát is kérnek mellé, 10 600 forintot kell fizetni. Az intézmény 370 tanulójából közel 100-an részesülnek valamilyen kedvezményben. 60 diák azért veheti igénybe féláron a menzát, mert nagycsaládban él, tartósan beteg, vagy fogyatékkal él. 40 tanuló ingyen jut az ételhez, ehhez rendszeresen igazolniuk kell, hogy jogosultak gyermekvédelmi kedvezményre, azaz szociálisan rászorulók. Az országos arány hasonló ehhez az iskoláéhoz.

A gyermekétkeztetésben részt vevők 40 százaléka, 275 ezer gyermek étkezhet ingyen.

„Azt szeretnénk elérni, hogy a jövő évtől kezdődően legalább a gyermekek kétharmada ingyen jusson hozzá az évközi étkeztetéshez” – nyilatkozta Selmeczi Gabriella, a parlament népjóléti bizottságának fideszes elnöke. Ehhez a mostani háromlépcsős rendszert: azaz az ingyenes, félárú és teljes árú rendszert kétlépcsőssé alakítaná a nagyobbik kormánypárt. „A részleteket még várjunk, ki kell dolgozni, de arra gondoltunk, hogy akik jelenleg ötvenszázalékos térítést kapnak, azok is kaphassanak a jövőben ingyenes közétkeztetést – itt a nagycsaládosokra gondolunk, a tartósan beteg gyermekere és természetesen azokra a családokra, amelyeknek az anyagi körülményeik miatt hatalmas segítség és támogatás lenne” – tette hozzá.

A Gyerekesély Egyesület szerint az intézkedés akkor adna átfogó megoldást, ha az ingyenességi kört nemcsak nyolcadik osztályos korukig vehetnék igénybe a gyermekek. „Ha arról van szó, hogy továbbmegyünk a középiskolások felé, az nagyon jó, mert a középiskolában jelenleg csak az ötvenszázalékos kedvezmény van. Tehát hogyha kiterjesztésről van szó, az nagyon jó lenne” – nyilatkozta Darvas Ágnes elnök.

A nyári és hétvégi közétkeztetés milliárdos plusztámogatásán kívül jövőre egy új, rászorulókat támogató programokat is elindít a kormány – részben uniós támogatásból. Azok a családok, ahol háromévesnél fiatalabb gyermek él, rendszeresen kapnának ingyenes élelmiszercsomagokat. Ezekben a tartós élelmiszerek mellett lennének vitaminkészítmények, tej, gyümölcs és bébiétel is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!