2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 10:55

A gulágra hurcolt magyarokra emlékeztek

2015. november 21., szombat 17:59, frissítve: szombat 17:59

A kommunizmus alatt kényszermunkatáborokba hurcolt több százezer magyar áldozatra emlékeztek ma az egykori szovjet állambiztonság börtöne előtt. A megemlékezésen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is. Beszédében emlékeztetett: a Nyugat végül tálcán nyújtotta át a Szovjetuniónak Európa szabadságszerető népeinek jelentős hányadát.

Az egykori szovjet állambiztonság börtöne előtt emlékeztek a kommunista diktatúra alatt kényszermunkára ítélt magyarok százezreire. A megemlékezésen részt vevő Orbán Viktor beszédében azt mondta: mára bebizonyosodott, hogy a kommunizmus – a nemzetiszocializmushoz hasonlóan – egy őrült eszme. A miniszterelnök szerint több mint két évtized kellett ahhoz, hogy a politikai pártok megfelelően kezeljék a 20. század bűneit.

„Senkinek sem kell bemutatnom a rendszerváltás utáni két évtized szomorú valóságát, amikor Magyarországon a mindenkori jobb- és baloldal külön-külön cipelte saját történelmi terheit. Két évtizedig folyt a vita arról, hogy kinek a zsákja nehezebb, kinek a vállát nyomja nagyobb súly” – mondta a miniszterelnök.

A koszorúzás után az emlékezők katonai zenekar felvezetésével vonultak a Terror Háza elé. A menetet az egykori foglyok vezették. Az ünnepségen részt vett a 100. születésnapját két hét múlva ünneplő Koós Ottó, egykori királyi százados, gulágfogoly is. Rétvári Bence szerint a túlélők legyőzték a kommunizmust. „A Szovjetunió már sehol sincs, a kommunisták már sehol sincsenek, a vörös csillag, aminek a nevében ezt az eszmét felépítették, méltó helyére került, a büntető törvénykönyvbe. De Ottó bácsi itt van, Ottó bácsi legyőzte a Szovjetuniót, legyőzte a kommunizmust, legyőzte a vörös csillagot, és ez jelenti számunkra a szabadság diadalát” – fogalmazott a parlamenti államtitkár.

A Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója szerint itthon el akarták hallgatni a kommunizmus bűneit, a rendszerváltás óta azonban ezt már nem lehet megtenni. Szakály Sándor szerint Oroszországnak bocsánatot kellene kérnie a meghurcoltaktól. „Egy nagyhatalom, amely elhurcolta őket – én úgy tudom legalábbis –, sem meg nem követte őket, sem kárpótlásban nem részesítette őket. Ha másként nem, legalább lélekben legyünk velük, emlékezzünk rájuk” – nyilatkozta a főigazgató.

A magyar kormány a 2016-os évet a gulág emlékévének nyilvánította.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!