2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

A sajtó függetlenségéért tüntet az Együtt

2017. augusztus 16., szerda 13:51, frissítve: szerda 16:56

A civil szféra és a sajtó függetlenségének felszámolása ellen tüntet az Együtt augusztus 20-án – jelentette be Szigetvári Viktor szerdán a budapesti Szentháromság téren, a Szent István-szobornál. Az Együtt tüntetésén civilek és baloldali pártok képviselői mellett az egyik Mészáros Lőrinc tulajdonába került megyei napilap kirúgott főszerkesztője is felszólal. A Momentum korábban jelezte, hogy a jövő évi választásokhoz hasonlóan ezen a rendezvényen sem hajlandó közösködni más ellenzéki pártokkal, az LMP pedig még nem döntötte el, hogy részt vesz-e a tüntetésen.

Mozgalmas hónap volt a július a napilapok piacán: alig hagyta jóvá a médiatanács a két legnagyobb példányszámú megyei napilapot, a Délmagyarországot és a Kisalföldet, illetve a Bors című bulvárlapot kiadó Lapcom eladását Andy Vajna cégének, az utolsó három független megyei lap kiadója is elkelt: az Észak-Magyarországot, a Kelet-Magyarországot és a Hajdú-Bihari Naplót kiadó Russmedia is kormányközeli vállalkozó kezébe került, így 2017 közepén már nincs kormányfüggetlen vidéki lap.

„Nyolc megyei lapból hatnak az éléről küldték el a főszerkesztőt, illetve felelős szerkesztőt. Rendkívül egyszerű volt az aktus: felhívtak bennünket december 1-jén Budapestre 10 órára és 10 óra 5 perckor már tudatta velünk Liszkay Gábor vezérigazgató, hogy a továbbiakban nem tartanak igényt a munkánkra. Semmiféle szakmai kifogás, érv, hiba, semmi nem hangzott el” – nyilatkozta Porcsin Zsolt, a Heves Megyei Hírlap volt felelős szerkesztője.

A megyei lapok ezt követően egyre egységesebb, központilag létrehozott tartalmakat kezdtek közvetíteni az olvasók irányába. „Sokkal rózsásabb, kedvezőbb, napsütötte megyék lettek ezek december 1-jét követően, ahol alig vannak problémák, minden jól megy, fejlődnek, gazdagodnak és egyre jobban élnek az emberek” – tette hozzá az egykori felelős szerkesztő.

Az Együtt a független sajtó felszámolását látja ezekben a tranzakciókban, ez ellen pedig a vasárnapi nemzeti ünnepen fognak tüntetni. „Az Együtt augusztus 20-án délután négy órától a Szabad sajtó útnál, az Erzsébet híd pesti hídfőjénél azért tüntet, mert Orbán Viktor és rezsimje felszámolja a magyar sajtó és a magyar civil szervezetek függetlenségét. Ezért nevezzük ezt a függetlenség napjának, hogy a nemzeti ünnepen civil szervezeti partnereinkkel és pártokkal együtt megmutassuk, hogy van ellenzék ebben az országban, amely felszólal a sajtó és a civil szervezetek függetlenségének felszámolása ellen” – jelentette ki Szigetvári Viktor.

A vasárnapi tüntetésen a baloldali ellenzéki pártok többsége is jelen lesz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!