2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

A Freedom House elítélte a Népszabadság eladását

,

2016. október 26., szerda 12:20, frissítve: hétfő 20:19

A magyar kormány növekvő befolyását jelzi a médiára a Népszabadság kiadójának felvásárlása a Freedom House szerint.

Elítélte a Népszabadság kiadójának felvásárlását a Freedom House.

A sajtószabadsággal is foglalkozó amerikai civil szervezet, közleményében azt írja: a baloldali ellenzéki lap felfüggesztése, majd eladása azt mutatja, hogy Magyarországon növekszik a kormány befolyása a média fölött. A Mediaworks Zrt-nek egy Mészáros Lőrinchez köthető cég, az Opimus Group lett az egyedüli tulajdonosa, az  ügyletet a Gazdasági Versenyhivatal is jóváhagyta.

Vége a találgatásoknak. A Népszabadságot eladták, a szálak pedig Orbán Viktor barátjához, Mészáros Lőrinchez vezetnek. Az üzletemberhez köthető Opimus cégcsoport megvásárolta a lapot kiadó Mediaworks Zrt.-t. Ezzel a hazai média egy újabb része került kormány közeli befektetőhöz.

Piros-fehér szalagot húznak a Magyar idők bejárati ajtajára. Így tiltakoztak a Párbeszéd aktivistái, ahogy mondták: az Orbán bérenc sajtó ellen, mert az megöli a sajtószabadságot. A hírek szerint a Népszabadság új kiadójának igazgatótanácsának tagja az a Liszkay Gábor is, aki a Magyar Idők tulajdonosa.

„Akkor van vége, ha hagyjuk, hogy vége” – ez egy, az ablakra ragasztott feliratok közül, utalva a Népszabadság felfüggesztésére. A magyar időknél tiltakozók Mészáros Lőrincnek is üzentek, neki azt írták: A sajtószabadság nem eladó! A Párbeszéd Magyarországért szerint a Fideszhez köthető médiumok Orbán Viktor bérencei és nem a valóságról írnak. Az aktivistákat végül az újságírók és a biztonságiak dobták ki a közösen a szerkesztőség épületéből arra hivatkozva, hogy magánterületen tiltakoznak.

„A Magyar Időkhöz hasonló sajtóorgánumok, nem a sajtószabadságot képviselik. Egyedül azt képviselik, hogy hozzájáruljanak a jogállamiság végleges lebontásához, a demokrácia megszüntetéséhez és a diktatúra teljes kiépítéséhez. A Magyar Idők szerkesztősége gyáván megfutamodott, senki nem mert szoba állni velünk, ránk hívták a kidobó embereiket, akik ránk hívták a végén a rendőrséget” – mondta a párt társelnöke, Szabó Tímea.

A Demokratikus Koalíció korábban már kivonult a Parlamentből a Népszabadság felfüggesztése miatt. Gyurcsány Ferenc pártelnök most azt mondta: Orbán Viktor üzleti környezete egy jól kidolgozott forgatókönyv alapján és tisztességtelenül üzletelt Heinrich Pecinával, aki a Gazdasági Versenyhivatal tranzakcióhoz szükséges engedélyét szabálytalanul kapta meg, közben pedig milliárdokat keresett.

„A kormány vállalta, hogy Pecina megveheti a Pannon Lapok Társaságát és ehhez egyébként törvényellenesen garantálja a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét. Pecina ezzel szemben vállalta, hogy cserébe bezárja a Népszabadságot, ezt követően fölárral, eladja Mészáros Lőrinc érdekeltségének a teljes, most már 12 lapból álló laphálózatot” – mondta a volt miniszterelnök.

A Népszabadság főszerkesztő-helyettese sajtótörténeti unikumnak nevezte a történteket, Pető Péter szerint a hazai sajtó ettől már alig lehetne centralizáltabb.

“Kijött az a hír, hogy a Lapcomot is kinézte magának a Fidesz, ugye amely a Kisalföld, a Délmagyarország illetve a Bors című lap kiadója. Amivel ha sikerülne végrehajtani az újabb vásárlást, akkor az azt jelenti, hogy lényegében minden megyei lap, illetve regionális sajtótermék a Fidesz közvetlen vagy közvetett befolyása alá kerülne” – mondta Pető.

D. Bányász Gergő a Hír TV belpolitikai főszerkesztője szerint a hazai sajtópiac szűkülése külföldi segítséggel állítható meg.

„Egyetlenegy megoldás lehet, csak és kizárólag külföldi befektető vagy tőkés segítségét kérni vagy kapni, akinek nem okoz problémát, hogy támogassa, akár nyomtatot formában, akár az online médiában bárkit, mert ez a hazai piacon nem működik egyelőre” – véli D. Bányász.

A Mediaworks megvétele után az Echo Tv is Mészáros Lőrinc közelébe kerülhet, Habony Árpád köre pedig az ellen-Blikk felépítésén dolgozik – derül ki a csütörtöki Heti Válaszból. Információink szerint a felcsúti polgármesterhez köthető befektetői csoport további vidéki lapok és kiadóik, köztük a szabolcsi, hajdúsági és borsodi lapokhoz köthető Russmedia iránt is érdekelődik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!