2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A főrabbi nem tudja, hogy mit jelent, hogy „Soros nevethet a végén”

2017. július 5., szerda 23:33

Nem emberekről, hanem elvekről, értékekről kellene beszélni, azt pedig nem tudja, mit jelent, hogy „Soros nevethet a végén” – nyilatkozta a Hír Televízió kérdésére Izrael Állam főrabbija. Orbán Viktor, Horthy Miklósra tett megjegyzéséről azt mondta: a választ meghagyja az izraeli kormányfőnek, aki két hét múlva érkezik Budapestre.

Izrael Állam főrabbija jelenlétében mutatták be a Talmud 19 fejezetének első magyar fordítását Budapesten. A kétkötetes mű az eredeti héber, illetve arámi szöveg mellett közli a fordítást, illetve a magyarázatokat is.

„Amikor kezet fogtunk, azt mondta, hogy békességgel jött, és azt hiszem, ez a legfontosabb, hogy hatalmas nagy feladatunk van, valóban, zsidó felekezetekhez, zsidó vallásban és hitben élőnek, keresztényeknek, hogy ezt a békességet erősítsük nem csak egymás között, hanem szerte a világban” – mondta az egyházügyi államtitkár, Soltész Miklós.

A zsidóság a könyv népe, és bár ma sok minden elérhető az interneten, a könyv továbbra is része az élete hetedrészét olvasással töltő zsidóságnak – hangsúlyozta Izrael Állam főrabbija. David Lau a Hír Televíziónak a magyar kormány Soros-plakátkampányáról is nyilatkozott, amelyről a Mazsihisz vezetője pár napja úgy vélekedett, hogy az rossz emlékeket ébreszt a magyar zsidóság körében, és az úgynevezett zsidókártya elővételére alkalmas.

„Én nem vagyok teljesen tisztában azzal, mit jelent az, hogy Soros nevetni fog, vagy nem fog nevetni, de azt értem, hogy itt van egy elvi vita, amelyben vannak érvek, és nagyon jó, ha ezeket egymással szembeállítják, és vitatkoznak. Az érvekről, ne pedig az emberekről beszéljünk” – hangsúlyozta David Lau Izrael Állam főrabbija.

Arról, hogy Orbán viktor nemrég kivételes államférfinak nevezte Horthy Miklós kormányzót, a főrabbi azt mondta: fontosnak tartja, hogy a külügyminiszter később megmagyarázta a miniszterelnök szavait.

– Akkor ez a tisztázás ez elegendő ezek szerint?
– Erre a kérdésre meghagynám, hogy a két hét múlva idelátogató Netanjahu miniszterelnök válaszoljon, ő nagyon jól tudja képviselni Izrael Állam érdekeit, és a zsidó nép érdekeit is.

Benjamin Netanjahu személyében először látogat izraeli kormányfő Magyarországra 1989 óta, amikor Magyarország a volt szocialista országok közül elsőként helyreállította diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!