2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

A fogorvosok is fogynak

2017. március 25., szombat 15:54, frissítve: szombat 15:54

Fogorvosokból is egyre nagyobb a hiány Magyarországon. Van település, ahol már másfél éve nem tudják betöltetni a praxist. Marcaliban húszezer betegre két fogorvos jut – ők néha kénytelenek saját zsebükbe nyúlni, hogy zavartalan legyen az ellátás. Több száz fogorvos már jelezte, sztrájkolni is kész, ha nem duplázzák meg az állami finanszírozásukat.

Sávoly egy ötszáz fős falu Somogy megyében. Másfél éve nem találnak fogorvost. A polgármester azt mondja, többször is leveleztek a hatóságokkal, de megoldás nem született.

„Egy megoldás van, aki OEP-finanszírozásba kívánja a fogát megcsináltatni, az elindul reggel Kaposvárra, és délután négy órakor az ügyeleti rendszerben meg tudja csináltatni a fogát. De ugye nagyon jól tudjuk azt, hogy az ügyeleti rendszer kvázi egy sürgősségi eset, ott nem igazán a minőségi fogápolás meg fogjavítás a cél, hanem a fájdalom megszüntetése. Tehát innentől kezdődően a 32 gyorsan tud fogyni” – mondta a polgármester, Bobek József.

A sávolyiaknak Marcaliba, a legközelebbi kisvárosba kellene bejárniuk fogorvoshoz, már ha lenne. Aki viszont mégis eljön idáig, az az ajtónál szembesül vele: fogorvosi ügyelet Kaposváron.

Péter Imrének épp akkor lett szüksége protézisre, amikor kiderült, már nincs, aki megcsinálja.

– Nem tudtunk semmit tenni, elmentünk egy privát fogorvoshoz, aztán kénytelenek voltunk megcsináltatni ott.

– És mennyibe került így?

– Hát a feleségemnek olyan 350 körül, az enyém jóval olcsóbb, mivel hát nem lettek koronák, meg egyebek, az enyém olyan 120-125 nem tudom. Ezer. Igen, igen, 125 ezer forint volt. Tehát kettőnknek közel félmilla.

Rolleren érkezik Makai Attila, ő az egyik a két állami finanszírozásban dolgozó fogorvos közül Marcaliban.

A két fogorvos közel húszezer beteget fogad. Makai Attila egyszerre két széken dolgozik.

Azt mondja, mintegy nyolcszázezer forintot kap havonta az egészségbiztosítási alaptól, ebből kellene kifizetnie a rezsit, a béreket és az eszközöket, de erre nem elég a pénz.

– Tulajdonképpen a saját privát megkeresett pénzekből pótoljuk ki.

– Mennyit tesz hozzá az állami finanszírozáshoz?

– Ez teljesen változó, és nagyon nehéz lenne pontosan kiszámolni… Százezres tételek.

– Tehát havonta százezret?

– Igen.

Több száz fogorvos már jelezte, sztrájkolni is kész, ha nem emelik meg az állami finanszírozásukat, a duplájára.

„Körülbelül tizenhétmilliárd forint hiányzik a rendszerből, tehát ennyi az, amit a 2000-es évek eleje óta a fogorvosi ellátórendszernek is meg kellett volna kapni” – mondta el a MOK Fogorvosi Tagozatának elnöke, Hermann Péter.

Gyógyírt a letelepedési támogatástól vár a kormány. A háziorvosok után ősztől már a fogorvosok is pályázhatnak a tizenkét és húszmillió forint közötti összegre, amit hivatalosan a praxis beindítására, de lényegében bármire költhetnek. Cserébe vállalniuk kell, hogy hat évig maradnak a körzetben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!