2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

A Fidesznél is feketekasszát sejtenek

2015. december 1., kedd 18:43, frissítve: kedd 18:43

Írásban vár választ a legfőbb ügyésztől a Jobbik arra, hogy a balmazújvárosi korrupciós ügyben miért nem indult büntetőeljárás a város akkori polgármestere, Tiba István ellen. Az elsőrendű vádlott ugyanis a bíróságon azt vallotta, hogy a kenőpénz az akkori városvezetőnél landolt.

Múlt csütörtökön állt bíróság elé Balmazújváros polgármestere, Veres Margit, aki korábban a település jegyzője volt. Korrupcióval vádolják, az ügyészség szerint autót és ötmillió forint kenőpénzt kapott egy vállalkozótól, akinek jelentős önkormányzati támogatást járt ki. Veres nem tagadta, hogy a pénzt átvette, de azt vallotta a Hajdú-Bihar Megyei Törvényszéken, hogy ő csak a postás szerepét játszotta, az ötmillió forint címzettje Balmazújváros akkori polgármestere, Tiba István volt.

„Ötmillió forintot sem kaptam, és semennyit sem kaptam Király Sándor úrtól. Ez egy kölcsönösszeg volt, amelyet Király Sándor úr és dr. Tiba István polgármester úr kötött. Ezt a kölcsönösszeget adta át Király Sándor részemre, hogy továbbítsam a polgármester úrnak. A kölcsönösszeget átvettem, és átadtam a polgármester úr részére, nem tartottam meg a kölcsönösszegből egyetlenegy forintot sem magamnak” – mondta Veres Margit.

A Jobbik Hajdú-Bihar megyei elnöke a nyomozás során titokban rögzített telefonbeszélgetésekre hivatkozva azt állítja: Tiba István megígérte Veres Margitnak, hogy a vállalkozótól kap egy autót. Tiba Istvánt, aki a már vesztegetési ügy idején is fideszes parlamenti képviselő volt, nem gyanúsították meg.

„Egészen egyértelmű az is, hogy Tiba Istvánnak köze van ehhez a bűncselekményhez. Az ügyészség szerint ugyanis a bűncselekményből származó pénz Tiba Istvánnál kötött ki. Azt ugye nem tudjuk, csak kérdezzük, hogy mi lett ennek a pénznek a sorsa. Zsebre tette? Vett belőle ő is egy autót, vagy pedig a Fidesznek is van egy olyan feketekasszája, amilyet már az MSZP-nél is megismertünk az évek során?” – tette fel a kérdést Kulcsár Gergely.

„Folyamatban lévő bírósági ügyet nem szokásunk kommentálni” – ennyit mondott a Fidesz parlamenti frakciójának szóvivője, Halász János. Lázár János kancelláriaminiszter sem volt sokkal bőbeszédűbb: „Úgy tudom, hogy a jelenlegi polgármester ellen folyik büntetőeljárás, vagyis őt bizonyos dolgokkal meggyanúsították; természetesen viselnie kell minden tettéért a felelősséget” – fogalmazott.

A Jobbik írásban kérdezi Polt Péter legfőbb ügyészt arról, hogy Tiba István ellen miért nem indult büntetőeljárás.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!