2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

A fideszes polgármesterek körmére néznének

2017. február 24., péntek 17:54, frissítve: péntek 20:32

Vizsgálatot követelnek az ellenzéki pártok, miután kiderült, hogy több fideszes politikus is uniós forrásból építhetett magának vadászházat vagy panziót. Vidéki szálláshelyre pályáztak, ám az ingatlanokat nem erre a célra használják.

Az izsáki polgármesterről még januárban derült ki, hogy több településen is uniós pályázat segítségével épített vadászházat, amely gyakorlatilag a lakóhelyéül szolgál. A kancelláriaminiszter jelezte: megvizsgálják a kifizetések jogosságát. „Elrendeltem egy törvényességi felülvizsgálatot a kifizetéssel kapcsolatban, és meg fogjuk vizsgálni részletesen” – ígérte Lázár János.

Az Index összesítése szerint azonban nem az izsáki polgármester az egyetlen, aki pályázott ilyen turisztikai beruházásra. A portál szerint a gyakorlatot több kormánypárti település vezetője alkalmazta, de van köztük államigazgatási dolgozó vagy állami cég munkatársa is.

Rózsafára csaknem 20 millió forint jutott, de itt végül a polgármester nem élt a lehetőséggel. A volt hatvani fideszes városvezetőhöz, a jelenlegi államtitkár Szabó Zsolthoz egy szuhai ingatlant köt a sajtó – a HVG írása szerint az államtitkár feleségének unokatestvére épített panziót hasonló módszerrel.

„Szinte az összes cég, kivitelező mögött Stolczenberger Róbert áll, ami felveti megint csak a kérdést, hogy etikus-e, törvényes-e az ilyen típusú összefonódás. Legutoljára a szuhai vendégház kapcsán merült föl, hogy hasonló helyzet állt elő, mint Mondok Józsefnél, aki ugyancsak megpályázott a falusi turizmus körében támogatásokat, és azt gyakorlatilag saját maga használta fel” – jelentette ki sajtótájékoztatóján a jobbikos Sneider Tamás, az Országgyűlés alelnöke.

Vizsgálatot követel a fideszes politikusok ügyeiben az MSZP is. „Amit fent csinál a Fidesz, azt csinálják helyben a volt vagy jelenlegi fideszes polgármesterek: minden aprópénzért lehajolnak. Az az elképesztő ebben, hogy nagyon sok településen az ott élő embereknek a közmunka az egyetlen megélhetési lehetőség, nincs kilátás az ő életüknek a javulásához. Ehhez képest pedig a fideszes településvezetők saját maguknak vásárolnak ingatlanokat, és öt év után ki tudja, mi lesz velük, eladják, pénzhez jutnak, vagy akár beköltöznek. Ezt ki kellene vizsgálni” – nyilatkozta Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető.

Az érintetteket hiába kerestük, interjúkérésünkre nem reagáltak. Az európai uniós pénzből megvalósuló vadászházakat, panziókat öt évig kell szálláshelyként üzemeltetni, utána az ingatlan bármilyen célra felhasználható.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!